Újabb biztató adatot közöltek Amerikában

Tovább mérséklődött, de még így is rendkívül magas maradt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, mivel a vállalatok kénytelenek alkalmazkodni a koronavírus-járvány miatt jelentősen megváltozott környezethez.
Rácz Gergő, 2020. június 11. csütörtök, 16:30
Fotó: Getty Images

A washingtoni munkaügyi minisztérium közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 1 millió 542 ezer volt a június 6-án zárult héten, ami 355 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 1 millió 897 ezernél - írja az MTI.

Elemzők ennél valamivel rosszabb adatra, 1 millió 550 ezer segélykérelemre számítottak.

Immár a tizenkettedik egymást követő héten állt a milliós küszöb fölött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma. Miután a koronavírus-járvány és az annak megfékezését célzó intézkedések miatt szinte teljesen leállt az amerikai gazdaság, március harmadik hetében példátlan méretű elbocsátási hullám indult. Egy hét múlva több mint 6,86 millión tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, amely azóta folyamatosan csökken.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 286 ezer 250-nel, 2 millió 2 ezerre süllyedt a június 6-án zárult héten. Tavaly ilyenkor még 217 ezer 750-en állt a mozgóátlag.

A mozgóátlag az a mutató, amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a május 30-ával végződött héten 339 ezerrel, 20 millió 929 ezerre csökkent. Elemzők erősebb csökkenésre számítottak, 20 milliós számot vártak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 404 ezer 750-nel, 21 millió 987 ezer 500-ra süllyedt.

A segélykérelmek számának folyamatos csökkenése pozitív fejlemény, de a munkaerőpiacra súlyos csapást mért a járvány, és évekig tarthat a teljes felépülés, nem pedig hetekig vagy hónapokig - mutatott rá Nancy Vanden Houten, az Oxford Economics vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a számok nem mutatják teljes mértékben, milyen hatalmas csapás érte a munkavállalókat a válság során.

Jerome Powell, az amerikai jegybankelnöke a nyíltpiaci bizottság ülése után, szerdán tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy hosszú ideig számos ember nehezen talál majd munkát

A munkaügyi minisztérium a múlt héten közölte, hogy májusban már több mint 2,5 millióval emelkedett a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma, miután áprilisban rekordszámú, 20,68 millió munkahely szűnt meg. A munkanélküliségi ráta 1,4 százalékponttal 13,3 százalékra mérséklődött.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben. A koronavírus-járvány becslések szerint az amerikai gazdaság teljesítményének negyedét viszi el a folyó negyedévben.

HOZZÁSZÓLÁSOK