Az Egyesült Államokban a privát szektor nem mezőgazdasági ágazataiban az előző havihoz képest 123 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma a novemberi 304 ezres havi növekedés után. A piac a foglalkoztatottak számának viszonylag szerény, 88 ezres növekedését várta decemberre - írja az MTI.

Decemberben április óta első alkalommal csökkent a foglalkoztatás az Egyesült Államokban. A koronavírus-válság miatt márciusban 302 ezerrel csökkent, áprilisban pedig 19,409 millióval esett a foglalkoztatottak száma. Azóta minden hónapban növekedett, májusban 3,3 millióval, júniusban 4,9 millióval nőtt a foglalkoztatás, majd a következő hónapokban százezres nagyságrendben.

Tavaly az egész évben 9,49 millióval csökkent a foglalkoztatás az előző évhez képest, míg 2019-ben 1,79 millióval növekedett.

A 123 ezres decemberi csökkenéshez 18 ezres csökkenéssel járultak hozzá a termelőipari ágazatok és 105 ezres csökkenéssel a szolgáltatóipari ágazatok. A termelőiparon belül az építőiparban 3 ezerrel nőtt, a feldolgozóiparban 21 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. A szolgáltatásokon belül a kereskedelmi és szállítási, közüzemi szolgáltatásokban 50 ezerrel, a vendéglátásban és szabadidős szolgáltatásokban pedig 68 ezerrel csökkent a létszám. A többi szolgáltató ágazatban többnyire növekedett a foglalkoztatás.

Az 50 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató vállalatoknál 13 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, az 50 és 499 közötti alkalmazotti számmal működő vállalatoknál viszont 37 ezerrel nőtt, az 500 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagy cégeknél pedig 147 ezerrel csökkent.