Mennyire lesz rémes Putyin és a Biden kapcsolata? - Ott folytatják, ahol abbahagyták?

Joe Biden megválasztott amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő közel tíz évvel ezelőtt találkoztak. Biden barátságtalan megjegyzést tett egyenesen Putyin szemébe nézve, amire nem maradt el a válasz. Csak remélhető, hogy nem itt fogják folytatni a jövőben.
Komócsin Sándor, 2020. november 29. vasárnap, 12:42
Fotó: Getty Images

Az orosz közösségi médiát bejárta egy fotó, amelyen Andrej Gromiko a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának elnökeként 1988 januárjában kezet fog Joe Biden amerikai szenátorral, aki az akkori atomfegyver-korlátozási egyezményről tárgyalt Moszkvában. Az első orosz vezető, aki gratulált Bidennek elnökké választásához Gromiko volt - szólt a komment a fotó mellé, arra utalva, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő csak a hivatalos elnökválasztási végeredmény kihirdetése után szándékozik ezt megtenni.

A képet közzétevő internetezők egyben Biden korára is utaltak, hiszen beiktatásakor 78 éves lesz, éppen annyi, amennyi Gromiko volt, amikor fogadta - vezeti fel Biden és Putyin viszonyát találgató cikkét Andrej Kolesnyikov, a Carnegie Moscow Center vezető kutatója a Moscow Timeson megjelent cikkében.

Más kor

A szovjet vezetők az amerikai politikai establishment széles rétegével tartottak fenn párbeszédet, ami nem jellemző a mai orosz vezetésre. A szakértő szerint ma ott tartunk, hogy még elvileg sem lehet felvetni, vajon létre jöhet-e egy Biden-Putyin csúcstalálkozó az orosz fővárosban a fegyverzetkorlátozásról, mint több mint 30 évvel ezelőtt.

Miniszterelnök úr - mondta Joe Biden saját állítsa szerint az akkor éppen kormányfőként regnáló Vlagyimir Putyinnak 2011-ben -, most éppen a szemébe nézek, és nem hiszem, hogy önnek lenne lelke. Akkor megértjük egymást - jött a cseppet sem kevésbé barátságtalan válasz. Ebben a szóváltásban semmi érzelmi, személyes töltés nem volt. Nem jelent meg a híres orosz lélek vagy az amerikai lazaság, csupán arra utalt, hogy a felek legfeljebb üzletet köthetnek egymással, semmi mást. Ugyanakkor ez a hideg fejű hozzáállás akár alapja lehet egy új, pragmatikus orosz-USA viszonyrendszernek.

Smirglis viszony

Biden idén áprilisban jelentette meg a Foreign Affairsben külpolitikai esszéjét, amelyben nem sok figyelmet szentel Oroszországnak. Nem mulasztja el, hogy utaljon az orosz agresszióra, amire válaszul fenn kell tartani a NATO felkészültségét. Biztató, hogy az új elnök szükségesnek látja a fegyverkorlátozási folyamat folytatását Oroszországgal. Meg kell fizettetnünk az oroszokkal, a nemzetközi normák felrúgását és a civil társadalom elnyomását, ki kell állnunk Putyin elnök kleptokráciájával szemben - írta az azóta megválasztott elnök.

Ha ennek szellemében folytatódik az amerikai kommunikáció, az az orosz kormányzati propaganda két válaszát hívhatja elő. Az egyik a NATO-fenyegetésének felidézése. A hivatalos média a Nyugat katonai fenyegetésével fogja riogatni az oroszokat. A Moscow Times cikkírója szerint ennek ugyan lehet hatása a paranoiára hajlamos rétegekre, de a nagy többséget a nyugdíjak emelésének 2018-as bejelentése óta elsősorban a szociális kérdések érdeklik.

A rossz viszony másik lehetséges következménye, hogy Kreml még jobban rászáll a civil szervezetekre és az ellenzéki személyiségekre. A rezsim az ellenséges külföldi hatalmak eszközét látja és láttatja bennük, amelyek, akik be akarnak avatkozni Oroszország belső életébe.

Kétlelkű oroszok

A Levada Center, az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató intézet és a Carnegie Moscow Center felmérései azt találták, hogy az oroszok 70 százaléka az USA-t tartja hazája legfőbb ellenségének, miközben ambivalensen - egyszerre felsőbbrendűségi és alsóbbrendűségi komplexussal - viszonyulnak Amerikához. Egyrészt úgy gondolják, hogy szemben Oroszországgal, az USA-nak nincs lelke, másrészt úgy vélik, hogy lehet tanulni abból, ahogy Amerikai gazdasági szuperhatalomként működik.

A szovjet-amerikai enyhülési folyamat, amely az 1970-es éveket jellemezte szolgál egy tanulsággal. Nevezetesen azzal, hogy a legnagyobb ellenségek között is gyorsan javulhat a viszony, ha a két fél politikai vezetése pragmatikusan, üzleti szemlélettel viszonyul egymáshoz. Ha a jövendő Biden-adminisztráció ennek szellemében teszi meg első lépéseit az orosz-amerikai viszonyban, akkor elodázhatja az USA-ellenes propagandakampányt és a civil szervezetek elleni újabb támadásokat. Emellett alapot teremthet a fegyverzetkorlátozási tárgyalások felpörgetéséhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.11.29 21:15

Semmi pánik, demens, plágium, korrupt Joe-ból nem elnök lesz, hanem fegyenc. Tudja ezt Putyin is - nem is gratulált még neki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.11.29 16:55

És kit érdekel? Bármi csak ne rémes? Inkább álszent hazug demagóg és korrupt de ne rémes? Nyivánvaló hogy Trump az oroszok segítségével CSALT, ponthogy ő csalt, és pont ezért hörög csalásról magából kifordulva, mert el sem tud képzelni választást csalás nélkül, főleg hogy diktátorokra fókuszál, pl Orbán, Bolsonaro, Putyin, Lukasenka stb... ezek persze hogy MINDIG csalnak; csalás nélkül nem bírnának hatalmat szerezni, mert annyira hülye nép még afrikában sinsc, hogy diktatúrában akarjon élni, legyen az bármiféle is, akár valami kifacsart hibrid tolvaj maffia diktatúra vagy éppen fegyveres junta... Igen, bizony nyivánvaló hogy Orbán is csalt mindigis, scak az ő csalása, és ebben zseniális, annyira szofisztikát, annyira sunyi, hogy még a kevésbé ostoba tömegeket is képes megvezetni, és a kevésbé okos szakértőket is. Már eleve a média túlsúy is csalás, mert manipuláció a hatalomért, ergo csalás... csalás a diaszpóra delejezése, a kisebbségek vesztegetése, a vásárolt szavazatoik, a buszoztatás, az önkényes állampolgárság osztogatás, a választó kerületek átszabdalása... és sorolhatnám hosszan a technikákat, mind csalás; egy demokráciában ezek egyfelől nem lehetségesek, mert megy börtönbe aki próbálkozik ilyennel, másfelől korrekt pártok és versenyzők a VALÓS értéküket akarják megméretni, és nem a bukástól rettegés hajtja őket, hanem a korrekt tiszta kép megkapása, független attól, hogy veszít vagy nyer... ezeket a felvilágosult elveket az orbáni agyhalál nemcsak hogy nem alkalmazza, hanem nem is érti és átkozza is, nem csak azért mert veszélyesek a hatalmára, hanem azért is, mert a tömegpszichózisra is amit a hívein gyakorol. Olyan ez amit a keresztények csináéltak ezer évig, tűzzel-vassal, könyvégetés, máglya boszorkányperek, mindent eltüntetni, ami veszélyt jentett a hatalmukra és minden azt jelent, ami ellentmond neki, ezért pogány és sátáni ill okkult, kiátkozott dolgok lettek, amiket lejobb megoldás volt mindig tűzre vetni. Pontosan ezzel analóg az orbáni "filozófia"... és a trumpi is... Legyen csak nyugodtan rémes a kapcsolat Putyinnal is orbánnal is, meg a többi hasonlóval is, hiszen nem is érdemel jobbat egy hazug sunyi csaló diktátor....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.11.29 13:10

"Miniszterelnök úr - mondta Joe Biden saját állítsa szerint az akkor éppen kormányfőként regnáló Vlagyimir Putyinnak 2011-ben -, most éppen a szemébe nézek, és nem hiszem, hogy önnek lenne lelke."
Melyik politikusnak van?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html