Oroszország felmondta az atomalkut

Elrendelte a szárazföldi telepítésű közepes- és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták megsemmisítéséről szóló orosz-amerikai INF-szerződés Moszkva általi végrehajtásának felfüggesztését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Domokos Erika, 2019. március 4. hétfő, 18:30
Fotó: Reuters

A Kreml sajtószolgálata szerint a rendelet annak aláírásától hatályos - írta az MTI-re hivatkozva a Portfolio.

Putyin - két nappal a hasonló amerikai közlést követően - március 2-án jelentette be az INF-szerződésben való orosz részvétel felfüggesztését. Az orosz vezető egyúttal elrendelte a Kalibr manőverező repülőgépek szárazföldi változatának és a szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakétának a kifejlesztését is.

Komoly aggodalomra ad okot, hogy Oroszország könnyen mozgatható és elrejthető SSC-8 jelű rakétarendszere európai célpontokat is képes elérni, súlyosan veszélyeztetve ezzel a NATO szövetség biztonságát - mondta Jens Stoltenberga NATO-főtitkár február elején. A NATO akkor felszólította Oroszországot, éljen azzal a lehetőséggel, hogy még visszatérhet a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló nemzetközi szerződéshez (INF).

HOZZÁSZÓLÁSOK