Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai törvényhozók megállapodtak ugyan abban, hogy rövid távra biztosítják a kormányzati költségvetést, de ebben az összegben nem szerepeltek az amerikai-mexikói határra építendő fal költségei. Donald Trump elnök erre válaszul bejelentette: csakis akkor írja alá a kormányzati költségvetést, ha az tartalmazza a tervezett fal költségeit, amire ötmilliárd dollárt kért erre a kongresszustól.

A megegyezés hiánya miatt december 21. éjféltől leállt az amerikai kormányhivatalok egy részének működése, ami azt jelenti, hogy a nem létfontosságú hivatalok dolgozóit átmeneti időre fizetés nélküli szabadságra küldhetik, a létfontosságú intézmények - például a rendfenntartó erők vagy a nemzetbiztonsági szervek - alkalmazottai továbbra is dolgoznak, és munkahelytől függően lesz, aki fizetésért teszi, lesz azonban, aki nem kap javadalmazást.

Törvényt sért a kormány

Az amerikai közalkalmazottak érdekvédelmét ellátó Amerikai Kormányzati Alkalmazottak Szövetsége (American Federation of Government Employees - AFGE) azt állítja, hogy a kormány azzal, hogy a létfontosságúnak ítélt munkaerőt fizetés nélkül munkára kényszeríti, megsérti a tisztességes munkaügyi normákról szóló törvényt (Fair Labor Standards Act) - írja a CNN.

A hivatali leállás az amerikai kormányzat mintegy negyedét érinti, többek között a határőrizetért, bevándorlásért, vámellenőrzésért felelős munkavállalókat és a közlekedésbiztonságért felelős foglalkoztatottakat. Összesen mintegy 380 ezer szövetségi munkavállalót küldtek szabadságra és 420 ezer alkalmazottnak kell fizetés nélkül dolgoznia az új évben is folytatódó kormányzati leállás idején a CNN szerint.

Ez embertelen!

Erre válaszul az AFGE az Amerikai Szövetségi Törvényszéken (US Court of Federal Claims) pert indított az érintett munkavállalók, illetve a börtönök üzemeltetését ellátó börtönhivatal két munkatársa, Justin Tarovisky és Grayson Sharp nevében. Az érdekvédelmi szövetség elnöke, J. David Cox erről szóló közleményében "embertelennek" nevezte azt, hogy néhány szövetségi alkalmazottat fizetség nélkül dolgoztatnak.

A nemzetünk hősei, az AFGE tagjai és családjai megérdemlik azt a tisztességet, hogy tudják, mikor jön a következő fizetésük és azt, hogy meg fogják kapni a munkájukért járó fizetséget

- mondta a szakszervezeti elnök.

A CNN szerint a Fehér Ház nem kommentálta a hírt.

A CNBC szerint az amerikai elnök helyi idő szerint szerda (január 2.) délután hívott össze egy találkozót nyolc vezető demokrata és republikánus törvényhozóval, hogy az amerikai kormányzat leállításának ügyéről beszéljenek.