Egy amerikai szegény család évi 7,5 millió forintból gazdálkodik

Az Egyesült Államokban a 2008-as pénzügyi válság óta most a legkisebb a szegények aránya - írja az MTI az amerikai Népszámlálási Hivatal adatai nyomán.
Szász Péter, 2019. szeptember 11. szerda, 23:09
Fotó: Getty Images

A hivatal adatai szerint 2018-ban az amerikai családok 11.8 százaléka élt a létminimum alatt, szemben a 2017-ben mért 12.3 százalékos aránnyal. A tavalyi adatok kedvezőbbek a 2007-es, tehát a pénzügyi válságot megelőző esztendő adatainál is. A családi átlagjövedelem 2018-ban évi 63.200 dollár volt, ugyanannyi, mint 2017-ben.

A felmérés rámutat arra is, hogy nagyok a jövedelmi egyenlőtlenségek és szembeötlő, hogy milyen nagy különbségek vannak az egészségügyi biztosításhoz való hozzáférésben, vagyis nagyon sokan nem tudják megfizetni az egészségbiztosítást.

A nagyon szegény rétegekhez tartozó, négytagú átlagcsalád számára az éves jövedelem alig haladja meg a 25 ezer dollárt, míg bizonyos, alacsony jövedelmű szakmákban - például áruházi eladók, vagy szállodai személyzet körében - a jövedelmek látványosan növekedtek

Elemzők a szegénység jelentős mértékű csökkenését a jó munkaerőpiaci helyzettel és általánosságban  a szárnyaló gazdasággal magyarázzák. A munkanélküliség például az elmúlt 36 hónapban folyamatosan öt százalék alatt volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK