Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap meg nem nevezett jelenlegi és volt kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva tette közzé értesüléseit, hozzáfűzve, hogy a Trump-kormányzat még mindig nem terjesztette elő tervét a Szíriában harcoló kurd szövetségesei védelmére a kivonulás után - írja az MTI.

A lap úgy tudja, hacsak az amerikai kormányzat menet közben nem változtat a tervein, a Pentagon március közepére már kivonja a Szíriában állomásozó amerikai katonák többségét, és a teljes csapatkivonás április végéig mindenképpen befejeződik. A lap megjegyezte, hogy az amerikai külügyminisztérium változatlanul azt közli a nyilvánossággal: a kivonulásnak nincs időponthoz kötött menetrendje.

A The Wall Street elemzése szerint az amerikai kormányzatnak egyelőre nem sikerült előterjesztenie olyan megállapodást, amelynek értelmében a szíriai kurdok védelemben részesülnek egy esetleges török támadással szemben. Washington ugyan próbál egyezségre jutni erről Ankarával, de egyelőre sikertelenül. Törökország a szíriai kurdokat terroristáknak tartja, és mivel ez utóbbiaknak kapcsolataik vannak a függetlenséget követelő törökországi kurdokkal, Ankara aggódik, hogy destabilizálhatják Törökországot.

"A lényeg az, hogy döntéseket kell hozni. Egy adott ponton vagy politikai megoldást érünk el, vagy azt kell mondani a hadseregnek, hogy lassítsanak, illetve politikai egyezség nélkül haladunk előre (a kivonulással)" - idézett egy szintén neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőt a The Wall Street Journal.

Az Egyesült Államok a héten, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló koalíció washingtoni tanácskozásán már el is kezdte tájékoztatni európai szövetségeseit a szíriai kivonulásról - írta a lap. A tanácskozáson Donald Trump elnök kifejtette: valószínűleg a jövő héten bejelenti, hogy az Iszlám Állam által kalifátusnak nevezett terület száz százalékát felszabadították.

A Pentagon nem kommentálta a lap értesüléseit. Sean Robertson, a minisztérium szóvivője kijelentette: nem tárgyalják meg nyilvánosan a szíriai kivonulás menetrendjét.