Egyre hatékonyabbak az amerikai dolgozók

Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben javult a termelékenység a második negyedévben - írja az MTI az amerikai munkaügyi minisztérium közlése nyomán.
Szász Péter, 2019. augusztus 15. csütörtök, 17:12
Fotó: Unsplash

A június végével záródott három hónapban a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban 2,3 százalékkal javult a termelékenység éves szinten. Az első negyedévben a növekedés 3,5 százalék, több mint négy éve a legnagyobb volt.

Elemzők a június végével záródott három hónapra a termelékenység kisebb, 1,5 százalékos növekedésével számoltak.

A második negyedévben a feldolgozóiparban a termelékenység 1,6 százalékkal csökkent, az ágazat 2017 harmadik negyedéve óta nem jelzett ilyen gyenge adatot.

A termelékenység kisebb növekedése mellett az amerikai GDP bővülése is lassult a második negyedévben, 2,1 százalékra az első negyedévi 3,1 százalékról.

A termelékenységi mutató az egy óra alatt létrehozott termelési értéket jelzi. Javulása lassítja az új munkahelyek kialakulását, a cégek a meglévő állománnyal ugyanis nagyobb termelési értéket állítanak elő, így nincs szükségük pótlólagos munkaerőre.

Ugyancsak csütörtökön közölt adat szerint a munkaerőköltség 2,4 százalékkal nőtt a második negyedévben, ami azt jelzi, hogy a feszes munkaerőpiac ellenére nincs bér- és inflációs nyomás.

HOZZÁSZÓLÁSOK