Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Decemberben az előző havihoz képest 0,2 százalékkal csökkentek a termelői árak. Elemzők 0,1 százalékos csökkenést vártak a novemberben mért 0,1 százalékos emelkedés után.

Közel két éve, 2017 februárja óta először estek a termelői árak havi szinten, és a 0,2 százalékos csökkenés 2016 augusztusa óta a legerősebb ütem.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten stagnált, míg novemberben még 0,3 százalékkal emelkedett.

A szolgáltatások árai 0,1 százalékkal, a javaké pedig 0,4 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest. Az energiaárak 5,4 százalékkal estek vissza a novemberi 5,0 százalékos csökkenés után.

Az egy évvel korábbihoz képest a vártnak megfelelően 2,5 százalékkal emelkedtek a termelői árak decemberben, csakúgy mint novemberben, és a maginfláció 2,8 százalékos szintje sem változott.

Kilenc hónap óta először a fogyasztói árak is csökkentek, 0,1 százalékkal, decemberben havi összevetésben, miután olcsóbb lett az üzemanyag, a repülőjegyek, a használt járművek és a gépkocsi-biztosítások.

A Federal Reserve szoros figyelemmel követi a különböző árindexeket az infláció alakulásának megítéléséhez. A Fed, az általa legfontosabb mérőszámnak tekintett személyes fogyasztási kiadások árindexe mellett a termelői és a fogyasztói árak változását is követi. Az inflációs célszámot az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexében határozza meg.

A legutolsó, novemberi adatok szerint éves szinten 1,9 százalékkal nőtt az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexe, míg októberben 1,8 százalékkal, alulról súrolja mindkét érték a 2 százalékos Fed-célszámot.