Csak távolodik egymástól az USA és Törökország

Süleyman Soylu török belügyminiszter a Twitteren reagált csütörtökön azokra az őt is érintő szankciókra, amelyeket az amerikai pénzügyminisztérium vetett ki Andrew Brunson amerikai lelkipásztor törökországi fogva tartása miatt.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 2. csütörtök, 09:32
Fotó: Pixabay

Az Egyesült Államok kormánya szerdán zárolta Soylu és Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszter amerikai javait, valamint megtiltotta, hogy amerikai állampolgárok üzleti kapcsolatba kerüljenek a török politikusokkal.

Soylu csütörtökön azt írta: Törökországnak Amerikában csak egy tulajdona van, és az a 2016-os puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tett, amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok.
"Nem hagyjuk őt ott, elvesszük!" - tette hozzá.

Gül szerda este szintén Twitteren tett közzé egy bejegyzést. Aláhúzta: ő Törökország földjén él és hal meg. Nyomatékosította: még egy fája, de egyetlen kurusa (török váltópénz) sincs az Egyesült Államokban vagy bárhol máshol Törökországon kívül.  Ha megadatik, talán egy nap majd szülőföldjén, a délkelet-törökországi Gaziantep tartományban vesz magának egy kis olajfaligetet - fogalmazott.

A török külügyminisztérium szerdán késlekedés nélküli válaszlépéseket helyezett kilátásba Washingtonnal szemben.

Brunsont a 2016-os puccskísérletet követően tartóztatták le Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vád szerint a lelkész támogatta Gülen nemzetközi mozgalmát, továbbá a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémkedett az Egyesült Államok javára. Brunson tagadta az ellene felhozott vádakat. A tiszteletes ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt, de a viszály csak azután robbant ki Ankara és Washington között, hogy a több mint másfél éve előzetesben ülő Brunsont múlt szerdán házi őrizetbe helyezték. Brunson perében a következő tárgyalást október 12-én tartják.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2018.08.02 12:06

volt már errefelé 1 - 2 nagyszájú nemzetmentő
legutóbb ki is: talán Milosevics
biztos megérte - neki is meg a szerbeknek is
( már elfelejtették )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.08.02 11:52

erdogannak sikerült romba dönteni a török gazdaságot, a líra zuhan, a kamatok az egekbe katapultáltak , a tőke pedig menekül.

most az amerikai szankciók még rátesznek egy hatalmas lapáttal a helyzetre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html