Az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint egy hónap alatt az államadósság 30 milliárd dollárral, 22,012 ezer milliárd dollárra nőtt február 11-ére, az elmúlt 11 hónapban pedig több mint ezer milliárd dollárral emelkedett.

Donald Trump amerikai elnök 14 hónapja bevezetett adóreformja 1,5 ezer milliárd dollárjába kerül az Egyesült Államoknak, de növelte az adósságot a védelmi kiadások növekedése is. Amikor Donald Trump 2017. januárjában hivatalba lépett, az amerikai államadósság 19,95 milliárd dollár volt.

Idén január végén a Fitch Ratings arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok a világon a legeladósodottabb ország, és hogy adósságának a nagysága évi mintegy ezer milliárd dollárral emelkedik. Az államadósság alapján a lista második helyén Japán áll 12 ezer milliárd dollárral, a harmadik pedig Kína 6 ezer milliárd dollárral.

Az amerikai Kongresszus Költségvetési Hivatalának (CBO) múlt hónapban közzétett előrejelzése szerint a szeptember végéig tartó idei költségvetési évben a büdzsé hiánya mintegy 900 milliárd dollár lesz, majd 2022-ig minden évben meghaladja az ezer milliárd dollárt.

A pártsemleges CBO szerint a folyamatosan magas deficit miatt 93 százalékra emelkedik a GDP-arányos amerikai államadósság 2029-ben, 2049-ben pedig már 150 százalék körüli lesz.