Keményen beszólt Trumpnak a The New York Times kiadója

Donald Trump elnök viselkedése a médiával "veszélyes és káros" - szögezte le vasárnap kiadott közleményében Arthur Gregg Sulzberger, a The New York Times kiadója és többségi tulajdonosa.
Szepesi Anita, 2018. július 29. vasárnap, 19:57
Fotó: AFP

A közleményből kiderül, hogy Sulzberger néhány nappal ezelőtt találkozott Donald Trump elnökkel, akinek ki is fejtette az álláspontját. Sulzberger a szerkesztőségi állásfoglalásokat és vezércikkeket publikáló rovat vezetője, James Bennet társaságában tett látogatást az elnöknél. Internetes oldalán a The Washington Post című lap közölte: a találkozót július 20-án tartották, a The New York Times szóvivőnője Twitter-bejegyzése szerint a Fehér Ház kérésére  - írta az MTI.

"Egyenesen megmondtam az elnöknek, hogy azt gondolom, a sajtóval folytatott diskurzusa nemcsak megosztó, hanem egyre veszélyesebb is" - olvasható a közleményben. A befolyásos lap kiadója arra kérte Donald Trumpot, hogy vonuljon vissza a sajtó elleni nagyarányú támadásaitól, mert ez szerinte "veszélyes és káros az egész ország számára".

A kommünikét azután tette közzé Sulzberger, hogy Trump vasárnap Twitter-bejegyzésben számolt be a találkozóról. Az elnök azt írta, hogy "nagyon jó és érdekes találkozó volt", és hozzátette: "hosszasan beszéltünk a hamis hírekről, és arról, hogy ezek a hamis hírek hogyan sűrűsödtek össze egyetlen mondatban, 'a nép ellensége'.

A The New York Times kiadója hangsúlyozta: az elnökkel folytatott találkozó bizalmas természetű volt, nem a nyilvánosságnak szánták, és Trump mikroblog-bejegyzése után ezért adta ki közleményét.

"Az én célom ezzel a találkozóval az volt, hogy feltárjam aggodalmaimat az elnök rendkívül zavarba ejtő sajtóellenes retorikája miatt" - szögezte le a közleményben Sulzberger.

Azt is elmondta az elnöknek, hogy szerinte ugyan "már a hamis hírek (fake news) kifejezés is visszás és kártékony", de ennél aggasztóbb az, hogy az újságírókat a "nép ellenségének" minősíti. "Figyelmeztettem arra, hogy gyújtó hangú szóhasználata hozzájárult az újságírók elleni támadások megszaporodásához és erőszakot szít".

A 37 éves lapkiadó - akinek családja a The New York Times többségi tulajdonosa - felhívta a figyelmet arra is, hogy az elnöki retorika különösen veszélyes külföldön. "Bizonyos rezsimek az elnök retorikájával élnek az újságírók elnyomásának igazolására".

Hozzátette: "figyelmeztettem (az elnököt), hogy ez emberi életeket sodor veszélybe, aláássa nemzetünk demokratikus elveit és erodálja hazánk egyik legnagyobb kiviteli cikkét, a kifejezés és a a sajtó szabadsága iránti elkötelezettséget".

Sulzberger fontosnak tartotta azt is leszögezni: nem kérte Donald Trumptól, hogy enyhítsen a lap elleni támadásain. "Helyette azért könyörögtem, hogy gondolja át az újságírás elleni szélesebb körű támadásait, mert ez veszélyes és káros az országnak".

Fotó: AFP/Mandel Ngan

HOZZÁSZÓLÁSOK