Miről tárgyalt Varga Mihály David B. Cornsteinnel?

Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatai a gazdaság és a pénzügyek területén is jobban teljesítenek, egyre több magyar vállalkozás léphet be az amerikai piacokra - mondta Varga Mihály, miután hétfőn hivatalában fogadta David B. Cornsteint, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét, közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel.
Domokos Erika, 2019. július 15. hétfő, 15:23
Fotó: Napi.hu

Több olyan programba is bekapcsolódhatnak a magyarországi cégek, amelyek az ottani piacra jutásukat segíthetik - mondta a miniszter az amerikai lehetőségekkel kapcsolatban.

A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a magyar-amerikai gazdasági együttműködés eredményes, hiszen az Egyesült Államok Magyarország első számú exportpartnere Európán kívül, az amerikai vállalatok a legjelentősebb EU-n kívüli befektetői közösséget képviselik Magyarországon. Az amerikai befektetők növekvő száma jelzi, hogy a cégek elégedettek a magyarországi üzleti környezettel és a politikai stabilitással -véli Varga Mihály. Az Egyesült Államok a harmadik legfontosabb befektető a közvetlen külföldi tőkebefektetések adatait figyelembe véve.

A magyar kormány célja az egyik legversenyképesebb befektetési környezet megteremtése Európában - hangsúlyozta Varga Mihály. Ezért a munkát terhelő adók fokozatos csökkentése és a társaságiadó kulcsának 9 százalékra mérséklése mellett a szakképzés erősítésével is segíti a kormány a vállalkozásokat.

Varga szerint egyre több magyar cég van jelen az amerikai piacon leginkább az infokommunikációs technológiák, valamint a biotechnológia területén. A nemrég felavatott washingtoni Business, Promotion & Development Campus további támogatást fog nyújtani az amerikai piacra belépni szándékozó, innovatív magyar vállalatok számára. A pénzügyminiszter közölte: David Cornstein is komoly szerepet vállal a két ország vállalati kapcsolatainak fejlesztésében, a júniusban megrendezett SelectUSA befektetési csúcstalálkozón a magyar üzleti delegáció hivatalos amerikai vezetőjeként vett részt. Fontos eredmény, hogy a tervek szerint 2019 őszétől mintaprogram keretében fogadják az első magyar kiutazó startupokat az Egyesült Államokban.

Varga Mihály a két ország közötti pénzügyi kapcsolatok szempontjából fontos mérföldkőnek nevezte az adóügyi információcseréről tavaly ősszel kötött megállapodást.

HOZZÁSZÓLÁSOK