Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint múlt héten hatezerrel kevesebb (386 ezer) főt regisztráltak újonnan munkanélküliként, mint egy hónappal korábban. A konszenzushoz (385 ezer) képest mindössze ezer fő az eltérés, érdemes azonban figyelembe venni, hogy a két héttel korábbi értéket 387 ezerről 392 ezerrel módosították. Vagyis a csökkenés mértéke meghaladta a várakozásokat.

A segélykérők számának négyhetes mozgóátlaga 750-nel 386,75 ezerre, a tartósan munkanélküli segélyből élők száma pedig 15 ezerrel 3,29 millióra csökkent (az utóbbi késleltetett adat, így a két héttel ezelőtti állapotot tükrözi).

Nem változott a GDP-adat

Ma láttak napvilágot az első negyedéves, immáron második alkalommal felülvizsgált GDP adatok is. A januári-márciusi időszakban - az első felülvizsgálat során közzétett adatoknak és az elemzői várakozásoknak megfelelően - 1,9 százalékos volt a növekedés az USA-ban.

A növekedési tényezők közül legnagyobb mértékben a vállalatok profitján, az exporton, és az importon változtattak a tárca szakértői. A vállalati profitok esetében a változás mértéke igen jelentős: a korábbi adatokkal ellentétben nem 11 400 milliárd dolláros növekedés, hanem 6800 milliárd dollárral csökkenés (!) következett be az első negyedévben. 2012 negyedik negyedévében még 16 800 milliárd dollárral nőttek a profitok, azt követően azonban megszűnt a beruházási adókedvezmény, ami szerepet játszhatott a profittömeg csökkenésében.

A kereskedelmi minisztérium lefelé korrigálta az export- és az import indexeket is. Az export a korábban közzétett 7,2 százalék helyett 4,2, az import pedig a korábban közzétett 6,1 százalék helyett 2,7 százalékkal nőtt.