USA: kibertámadás okozta a decemberi áramkimaradást Ukrajnában

Kibertámadás okozta azt a decemberi áramkimaradást Ukrajnában, amely több mint 220 ezer fogyasztót érintett - közölte helyi idő szerint csütörtökön az amerikai belbiztonsági minisztérium.
Inforádió, 2016. február 26. péntek, 09:43
Fotó: Reuters

Szakértők már korábban úgy gondolták, rosszindulatú hekkertámadás állhat a háttérben. Az amerikai kormányzat nem nevezte meg a feltételezett elkövetőket, iparági szereplők, kibervédelemmel foglalkozó cégek szerint ugyanakkor egy Homokféreg nevű orosz hekkercsapat hajthatta végre a támadást.

A washingtoni belbiztonsági minisztérium ugyanakkor tudatta, hogy az áramkimaradás által érintett szervezetek képviselőivel készítettek interjúkat, de bizonyítékot nem állt módjukban önállóan megvizsgálni. Ennek dacára a minisztérium szerint a hekkerek rosszindulatú programokkal fertőzték meg az energiahálózat informatikai rendszerét, és így kapcsolták le az áramot. Ezzel párhuzamosan az áramszolgáltató telefonos ügyfélszolgálatát is elárasztották hívásokkal, hogy a valódi ügyfelek hibabejelentéseit akadályozzák.

Egy kibervédelemmel foglalkozó cég vezetője ugyanakkor bírálta a washingtoni hatóságokat, mert szerinte a most nyilvánosságra hozott információ két hónapja még hasznos lett volna, de már semmilyen számára új információt nem tartalmaz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Daniel Dakota, 2016.02.26 10:31

Csakis a gonosz oorsz kiberek állhatnak a héttérben, ők árasztották el az ukrán ügyfélszolgálatokat telefonhívásokkal, amikor kimaradt az áram, elvégre az ukrán civil miért is telefonálna be az ügyfélszolgálatra, ha nincs áram? :P


Megáll az eszem, tiszta ötvenes évek. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html