USA: sok fiatal "parlagon"

A gazdasági válság az átlagosnál is jobban sújtja a fiatalokat Észak-Amerikában is.
Barabás T. János, 2009. augusztus 31. hétfő, 19:26

Az Egyesült Államokban a fiatalok (16-24 éves korosztály) körében a munkanélküliek aránya júliusban fél évszázados csúcsra emelkedett - 18,5 százalékra. És ez a nyári munkáknak köszönhetően még mindig kedvezőbb a júniusinál, amikor 19,9 százalékos volt - a legtöbb fiatal júliusra vállal munkát az USA-ban.

Ez azt jelenti, hogy az iskolai szünetben 1,6 millió fiatal talált magának munkát, így ebből a korosztályból 19,3 millióan dolgoztak a washingtoni munkaügyi minisztérium adatai szerint.

A legtöbb fiatal New Yorkban dolgozott, a második helyen Washington áll. A diákok nyári munkájához a szövetségi államok, illetve a városok segítenek szervezéssel és pénzzel. Az amerikai főváros idén több mint 24 ezer fiatalnak ajánlott munkát, a program költsége 45 millió dollár volt.

A nyár elején a washingtoni fiatalok sorban álltak, hogy bejuthassanak a programba - amit sokan bírálnak azzal, hogy túl költséges és nem eléggé átgondolt. Sok esetben a diákok csak bejelentkeznek munkahelyükön és a bérüket veszik fel, anélkül hogy tényleges munkát végeznének.

Akik bejutottak, szerencsésnek érezhetik magukat - idén nyáron a városban a diákok körében a munkanélküliek aránya 21 százalékot ért el, amire a hetvenes évek óta nem volt példa. Ezt a szakértők azért tartják tragikusnak, mert sokuk a nyáron megkeresett pénzből fizeti a tandíjat és fedezi költségeit, így azok, akik nem találtak munkát, emiatt kénytelenek lesznek félbehagyni tanulmányaikat.

HOZZÁSZÓLÁSOK