Utcai harc lett a tüntetésből Rómában

Több órás utcai harccá fajult Róma központjában csütörtökön egy tiltakozó megmozdulás, a tüntetők egy része megkísérelte megrohamozni az olasz képviselőház épületét.
MTI, 2013. október 31. csütörtök, 17:07
Fotó: Napi.hu

Az otthonteremtéshez való jogot követelő tüntetésen elsősorban fiatalok és bevándorlók vettek részt. A menet a városközpontot átszelő korzón haladt végig a kormánypalota és a parlament alsóháza közelében. A képviselőház tájékán a tüntetők mintegy 300 fős csoportja megpróbált minél közelebb jutni az épülethez. A tüntetők közül többen sisakot viseltek, eltakarták arcukat vagy az Anonymous nemzetközi hackermozgalom fehér maszkját tették fel.

Tojással, aprópénzzel, üveggel és petárdával vették célba a képviselőházat védő rohamrendőröket, akiknek falát többször megpróbálták áttörni. Erre könnygáz volt a válasz. A tüntetők és rendőrök harca a környező vásárlóutcákban és a Trevi-kútnál folytatódott. Az üzletek lehúzták redőnyeiket, a rendőrség a megriadt turistákat minél gyorsabban igyekezett eltávolítani a helyszínről.

Négy rendőr és két tüntető megsebesült, nyolc személyt őrizetbe vettek. Ezek szabadon engedéséért később újabb tiltakozást rendeztek a képviselőház közelében. A Baloldal Környezet Szabadság (Sel) párt képviselői csatlakoztak a tüntetőkhöz.

"Jelzést vártunk a kormánytól a lakáshelyzet megoldására, helyette gumibotot kaptunk" - nyilatkozta Paolo Di Vetta, a Movimento Abitare (Lakásmozgalom) vezetője. A mozgalom tagjai évek óta üres lakóházakat foglalnak el, melyekbe lakástalanokat költöztetnek be.

Elmondta, hogy a tüntetés az október 19-én szintén Rómában rendezett tömegmenet folytatása volt, amelyen a baloldali szervezetek lakást és munkát követeltek. Akkor a tiltakozók a római pénzügyminisztériumot rohamozták meg. Di Vetta hozzátette, hogy ez még csak a kezdet volt, további akciókra készülnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK