Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tüntetők főként azt nehezményezték, hogy a nyugdíjak egyáltalán nem követik az árakat - különösképpen a számlák összegének folyamatos növekedését - írta a napilap.

Még 1995-ben kötötték meg az úgynevezett toledói paktumot a társadalombiztosításról, és azóta az átlag nyugdíj az akkori 439 eurónyi összegről (akkor még pesetában) 2015-ben már elérte, sőt meg is haladta a havi 1022 eurót. A jobboldali Mariano Rajoy kormánya viszont legfeljebb 0,25 százalékos emelést tervez nekik az idei költségvetésben.

A spanyol kormányok évtizedek óta csínján bánnak a nyugdíjasokkal, akik száma tavaly elérte a történelmi 9,5 millió főt. Jelentékeny és nagyon is aktív, többségében baloldali szavazóbázisról van szó - ők tüntettek szombaton is -, amely a következő években tovább nő, hiszen a várható átlagéletkor 83,5 év.

Nem jut mindenkinek öregségi nyugdíj, mert sok nő nem vállalt munkát, és közülük sokan az egyetlen kereső férj halála után jövedelem nélkül maradtak, mert a családtag ápolását az új törvények nem ismerték el munkának. Ráadásul 67 évre emelték az öregségi nyugdíjkorhatárt - a tervek szerint ezt 70-re viszik fel -, és sok ötven feletti nemigen kap munkát újra, ha valamiért elvesztette.