Mivel az üzletek, éttermek és bárok Németországban mindenhol újra megnyíltak, felháborodtak a szexmunkások, hogy a vöröslámpás negyedeket mégis lezárva maradnak, hiába legális a prostitúció az országban. Azt állítják az érintettek, hogy így kizárják őket a társadalomból, és megfosztják őket megélhetésüktől annak ellenére, hogy nem jelentenek nagyobb egészségügyi kockázatot, mint például a szórakozóhelyek - kezdi beszámolóját a Reuters.

"A legősibb foglalkozásnak szüksége van a segítségedre" - állt például az egyik transzparensen, amelyet egy herbertstrasse-i bordélyablakába függesztettek ki. Az épületben esténként már március óta sötét sötét van, miután bevezették az első korlátozó intézkedéseket.

Néhány tüntető színházi maszkot hordott, míg az egyik népdalokat játszott az utcán, közvetlenül a sarkon a Reeperbahn sarkától, az éjszakai életéről híres hamburgi utcán.

A szexuális munkavállalók szövetsége, amely a tüntetést szervezte, azt mondja, hogy az érintett helyiségek folyamatos bezárása arra kényszeríti az érintetteket, hogy szó szerint az utcán dolgozzanak, amely sokkal veszélyesebb és egészségtelenebb a számukra, mint az engedélyhez kötött, ellenőrzött bordélyokban való munka.

"A prostitúció nem jelent nagyobb fertőzési kockázatot, mint más testközeli szolgáltatások, például a masszázs-szalonok, a kozmetikusok vagy akár a full-kontakt sportok" - írta a szövetség egy nyilatkozatában. "A higiénia a prostitúciós tevékenység része a bordélyházakban" - tették hozzá, utalva arra, hogy járvány nélkül is állandók a fertőtlenítések az érintett szolgáltatóknál.

A szexmunkások helyzete nemcsak Németországban, de a sokkal kevésbé ellenőrzött, sokkal inkább tiltott magyar körülmények között is jelentősen romlott. A kijárási korlátozások hazai bevezetésével egyszerre szinte teljesen eltűnt a vevőkör, ami miatt száza megélhetése került veszélybe. Erről szóló riportunkat itt olvashatja:

 

"A HIV-től féltem, de egy vacak nátha miatt halok meg"

A koronavírus-járvány okozta gazdasági károk egész országokat tesznek most tönkre, de vannak társadalmi csoportok, amelyeket halálra is ítél a mostani helyzet és az elrendelt védekező intézkedések. Az olyan perifériára szorult rétegek, mint a mélyszegénységben élők, a szexmunkások, vagy a feketegazdaság szereplői most szó szerint a túlélésükért küzdenek.