BUX
39663

Útlevéllel Hegyeshalmon át: Brüsszel kezében a döntés

A jövőben az Európai Bizottság (EB) engedélye kellene ahhoz, hogy a schengeni övezet országai öt napnál hosszabb időre visszaállíthassák az ellenőrzést a térségen belüli határaikon − derül ki a bizottság szeptemberben megvitatandó javaslattervezetéből.

Szabó Márta, 2011. augusztus 23. kedd, 06:30

Az EB engedélyezheti majd az útlevél-ellenőrzés újjáélesztését legfeljebb hat hónapig, 30 naponkénti felülvizsgálat mellett. Az ft.com által megszerzett tervezetben foglaltak az első komolyabb módosítást jelentenék a schengeni egyezmény 1995-ös életbe lépése óta; ma az Európai Unió országai közül Nagy-Britannia és Írország nem tagja az egyezménynek, Bulgária, Ciprus és Románia pedig nem élvezheti az ezzel járó szabadságot, mert még nem tett eleget az összes előírásnak.

Jelenleg a schengeni országok maguk döntik el, hogy átmenetileg újra kérnek valamilyen papírt határaikon, rendszerint nagyobb sportesemények vagy politikai csúcstalálkozók alkalmával. Ha az EB javaslatát az Európai Tanács és az Európa Parlament is elfogadja, akkor viszont az uniós végrehajtó szervezet dönthet erről, sőt arra is felhatalmazást kapna, hogy szigorúbban ellenőriztesse a schengeni övezet külső határait. Ha egy ország rendszeresen alkalmatlannak bizonyul ezek őrzésére, akkor akár határozatlan időre fel is függeszthetik schengeni tagságát. (Név nélkül nyilatkozó uniós illetékesek Görögországra emlékeztettek, amely alig képes korlátozni az illegális bevándorlást a török határon.)

A szabályok szigorítását először Nicolas Sarkozy francia államfő és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szorgalmazta, miután az "arab tavasz" nyomán hirtelen tízezrével érkeztek Olaszországba észak-afrikaiak, akiknek jelentős része Franciaországba akart továbbmenni. Párizs akkor rendőri eszközökkel szorította vissza a bevándorlók egy részét az olasz−francia határról. Dánia, illetve Hollandia populista pártjai is egyre erősebben követelik a belső határok szorosabb szabályozását, Dánia már közölte is, hogy fokozza az ellenőrzést német, illetve svéd határán, jóllehet ez az EB szerint valószínűleg nem egyeztethető össze az uniós joggal.