Utóléri a recesszió Lengyelországot is?

A vártnál is erőteljesebben fékeződik a lengyel gazdaság, a szakértők egy része már recesszióra számít.
Barabás T. János, 2012. december 2. vasárnap, 10:07
Fotó: Napi.hu

A lengyel gazdaság, amely az Európai Unióban egyedüliként recesszióba süllyedés nélkül vészelte át a válságot, most negatív meglepetést okozott. Bár teljesítménye hónapok óra gyengül, az éves összevetésben a második negyedévi 2,3 százalékos bővülés után a harmadikban csupán 1,4 százalékkal nőtt az elemzők várta 1,8-2,2 százalék helyett - jelentette a varsói központi statisztikai hivatal. Ebben valószínűleg meghatározó szerepet játszott a lakossági fogyasztásnak a korábbinál gyengébb, 1 százalék alatti emelkedése, és a nyári labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódó beruházások kifutása, amelyekkel együtt csupán 0,7 százalékos volt a belső fogyasztás bővülése, így a külkereskedelem húzta magával a gazdaságot. A kedvezőtlen GDP-eredmény nyilvánosságra hozatala után gyengülni kezdett a zloty.

Bár a banki elemzők nem tartják lehetetlennek, hogy az év végéig sikerül elérni a kormány által célul tűzött 2,5 százalékos GDP-növekedést, jövőre egy részük 1 százalékosnál kisebb, gyakorlatilag stagnálást jelző növekedésre számít, mások lehetségesnek tartják a recesszió bekövetkeztét.

A jövő évi költségvetés tervezete 2,2 százalékos GDP-növekedésre épül - szemben a korábbi, 2,9 százalékos hurráoptimista változattal -, de az OECD csak 1,6 százalékra számít, és a varsói pénzügyminisztérium képviselőinek nyilatkozatai is arra utalnak, hogy hajlanak 2 százalék alá csökkenteni a prognózist - írta a Gazeta Wyborcza.

Tulajdonképpen mindenki számított a nagy futball-beruházások befejezése utáni lassulásra, mértéke mégis kellemetlen meglepetés, és a kormány által kilátásba helyezett óriási állami beruházási program még gyors indulás esetén is csak két-három év múlva hozhat jelentős eredményt.

A Gazeta Prawna, a vezető varsói gazdasági napilap által megkérdezett banki elemzők véleménye szerint már csak az a kérdés, hogy a jegybank monetáris politikai tanácsa (RPP) december 4-5-dikei ülésén 25, vagy 50 bázisponttal csökkenti az irányadó kamatot. Mivel azonban mindenki erre számít, a döntésnek valószínűleg nem lesz lényeges hatása a zloty árfolyamára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2012.12.02 17:56

Oda is átment Matolcsy ??...ott is unortodox -politika lett ???...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2012.12.02 12:54

@Vote:
Ah, megelőztél!
Pont ezt akartam írni én is.
Elég megnézni a lengyel eladósodási mutatókat, rögtön látszik, hogy a növekedésüket hitelből finanszírozzák.
http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=pl&v=94
Ez évben 70 milliárd $-ral növelték a külső adósságot, ehhez képest elég szerény növekedést értek el.
Mihelyst elzárják a hitelcsapot erős recesszió kezdődik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2012.12.02 12:01

"Tulajdonképpen mindenki számított a nagy futball-beruházások befejezése utáni lassulásra, "

De ez mennyibe is került a költségvetésnek? Hitelből finanszírozták a növekedést? Nem tanulnak az mszp hibájából?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html