A világ egyik legnézettebb sporteseménye, a labdarúgó-Európa-bajnokság a világ legdrágább játékosainak krémjét vonultatja fel a több száz millió néző elé - kezdi cikkét a Bloomberg. Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Thomas Müller, Eden Hazard és Robert Lewandowski alkotját az élbolyt, úgy, hogy a portugál és brit sztár lóhosszal vezet mindenki előtt.

Magyarország, amely 1972 után először vesz részt foci-Eb-n, szintén megszerzett egy kitüntetett helyet, nevezetesen az utolsót a csapatok játékosainak összértéke alapján összeállított sorrendben. A 23 magyar játékos az átigazolási díjak alapján 31 millió dollárt ér, míg a 31 éves Ronaldo 116 milliót, azaz majdnem négyszer annyit, mint a magyarok együtt - idézte a hírügynökség a holland ING Groep NV számítását.

Drágák a horvátok

Az élen a spanyol foci válogatott áll, amelynek játékosait összesen 736 millió dollárért lehetne leszerződtetni, a második Németország 633 millióval, a harmadik Franciaország 551 millióval. A kelet-közép-európai régió éllovasa Horvátország, amelynek csapata közel 300 millió dollárt ér.

Eddig soha nem látott számú csapat vesz részt a június 10-én kezdődő franciaországi tornán, miután a korábbi 16-ról 24-re emelték az Eb-döntő indulóinak számát. A tíz városban lebonyolított meccseken, így olyan válogatottak is láthat a közönség, mint Wales, Észak-Írország, Izland vagy Albánia csapata, amelyek még soha nem kerültek be az Eb fináléjába.

A legdrágábbak legdrágábbjai*
JátékosVálogatottÉrték (millió dollár)
Cristiano RonaldoPortugália116
Thomas MüllerNémetország79
Eden HazardBelgium74
Robert LewandowskiLengyelország74
Paul PogbaFranciaország68
Sergio BuquetsSpanyolország53
Raheem SterlingAnglia53
Luka ModricHorvátország53
Arda TuranTörökország37
Leonardo BonucciOlaszország31
*a legtöbbet érő csapatok legtöbbet érő játékosai
Forrás: Forrás ING-jelentés, Bloomberg

Kétszázötven az egyhez

Az ING összeállított egy listát a tíz legtöbbet érő csapat tíz legtöbbet érő játékosából. Ennek érdekessége, hogy Gareth Bale, aki 113 millió dollárért igazolt a Tottenham Hotspurtól a Real Madridhoz, nem szerepel a rangsorban, mert Wales nincs bent a tíz legdrágább válogatott között.

Hiába érnek együtt a legtöbbet a spanyol focisták, a focirajongók és a fogadási irodák Németország nemzeti 11-ének adják a legnagyobb esélyt az Európa-bajnokság megnyerésére. Magyarország győzelmi esélyére a londoni Ladbrokes sportfogadási irodánál 250 az 1-hez arányban lehet fogadni.