Megrohamozták az érdeklődők a letelepedési államkötvényeket forgalmazó cégeket, hogy még az előtt éljenek az ezek kínálta kedvező lehetőséggel, mielőtt a magyar kormány leállítja ezt a programot - írta a Magyar Nemzet. A kínai ügynökségek nem győzik befogadni a kérvényeket.

A program olcsó és gyors lehetőséget kínál arra, hogy magyar államkötvények vásárlásával magyarországi letelepedési lehetőségeket kapjanak olyan EU-n kívüli befektetők, akik szeretnének bejutni az unió falain belülre. A hivatalos adatok még nem tükrözik a megnövekedett érdeklődést, mert az összesítések csak októberig készültek el.

Az év első tíz hónapjában 675 külföldi vett részt a programban, ami 33 százalékkal kevesebb a 2014. január-októberi adatnál. A kormány az év első részében a lanyhuló érdeklődés miatt kedvezőbbé tette a kötvényvásárlás feltételeit. Ma már teljes családjukat, a nagyszülőket is honosíthatják a befektetők.

A program fontos eleme, hogy az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága által adott engedély alapján működő cégek forgalmazzák az állampapírokat - emlékeztet a napilap. A ezek egy kivételével offshore cégek. Az elmúlt évben összesen 110 milliárd forint (a 4-es metró költségének negyede) hasznot értek el a közvetítői díjakon.