Utolsó tartalékaikat élik fel a lengyelek

Elemzők szerint a közel 40 milliárdos privatizációs program csupán a tartalékok végső felhasználását jelenti a hiány emelkedése ellen.
Leszák Tamás, 2009. július 22. szerda, 17:14
Fotó:

A lengyel kormány 36,7 milliárd zlotys (mintegy 2,3 ezer milliárd forintos) privatizációs programot hirdetett szerdán, elemzők szerint utolsó tartalékait éli fel, az államadósság növekedését enyhítendő - írja az MTI-Eco. A 2010 végéig befolyni remélt összegért a KGHM rézbánya és rézkohó, négy körzeti energiacég és vegyipari vállalatok állami részvényeit kínálják, és olyan kis, maradék részesedéseket is el akarnak adni, amelyek korábbi nagy privatizációk után maradtak állami kézben, például a France Télécomhoz tartozó TPSA távközlési vállalatból, vagy az UniCredithez tartozó Pekao bankból (azóta felmerült a Varsói Tőzsde eladása is, erről bővebben itt olvashat).

A lengyel kormány költségvetési megszorítások, adóemelés szükségével szembesül a gazdasági válság miatt, és ezért minden módon megpróbál pótbevételeket szerezni, így egyebek mellett a Lengyel Nemzeti Bank idei profitjára is rá akarja tenni a kezét, a bank tartalékolási kötelezettségét hangsúlyozva igyekszik ellenállni ennek. Az idei költségvetési hiánycél már majdnem az eredetileg tervezett kétszeresére, 27 milliárd zlotyra emelkedett. A kormány a GDP-hez képest 4,6 százalékos államháztartási hiányra számít idén, de az Európai Bizottság idén 6,6, jövőre pedig 7,3 százalékos hiányt jósol Lengyelországnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK