Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olaszországi Heringek mozgalma, amely azzal a célkitűzéssel jött létre, hogy megakadályozza a radikális jobboldal vezére, Matteo Salvini hatalomra kerülését, különös ajándékot kapott. Aldo Borgonzoni antifasiszta ellenálló, partizán hat festményét adományozta nekik a művész fia, aki "veterán kommunistának" tartja magát. Az adományozó felhatalmazta a Heringeket, hogy a festmények eladásából szerezzenek pénzt mozgalmuk finanszírozásához.

Az ügynek az ad különös érdekességet, hogy az ő gyermeke, a festő unokája, Lucia Borgonzoni a radikális jobboldal kormányzójelöltjeként indul az Emilia-Romagna tartományban január 26-án tartandó regionális választáson - derül ki a Guardian helyszíni riportjából. A 43 éves Lucia Borgonzoni egyike azoknak a helyieknek, akik elhajították nagyszüleik és szüleik baloldali ideáljait és elkötelezettségét, és Salvini, illetve pártja, a Liga színeiben politizálnak.

Mi lesz aztán?

Ezt egy olyan tartományban teszik, ami az olasz szocializmus szülőhelye és 70 éve baloldali kormányzás alatt áll. A hétvégén kiderül, hogy sikerül-e átvenniük a hatalmat - szakértők szerint ennek hatására összeomolhat az Olaszországot kormányzó baloldali koalíciót. Nem kevésbé érdekes azonban az sem, hogy a legújabb radikális mozgalom, a Heringek is új szintre emelhetik politikai tevékenységüket. Ahogy egyik alapítójuk, Mattia Santori fogalmaz: úgy látják, hogy sok embernek mozgalmuk az első igazi alternatíva Salvini populista politikájával szemben.

Az utolsó közvélemény-kutatások, amelyeket a szabályok szerint a választás előtt nyilvánosságra lehetett hozni, január 11-én készültek. Ezek szerint Borgonzoni és a Liga kissé le volt maradva a regnáló tartományi elnök, Stefano Bonaccini, a mérsékelt baloldali PD jelöltje mögött. Bonaccinit 2014-ben választották meg, ám mostani kampányában igyekezett minél nagyobb távolságot tartani a a kormánykoalícióban is részt vevő pártjától. Elsősorban helyi témákra koncentrált.

Város-vidék megosztottság

Emilia-Romagna a parmezán sajt és a Parma sonka hazája, Olaszország második leggazdagabb tartománya, ami lehetővé tette, hogy irigylésre méltó szociális támogatási rendszert alakítsanak ki helyi szinten. Ez azonban kevés volt ahhoz, hogy a nagyvárosokon, a Bolognán és Modenán túli vidéki településeken ne forduljanak el a szavazók a baloldaltól. Ennek első jele az volt, amikor az Olaszországot is megrázó gazdasági világválság idején, 2009-ben a Ferrara közelében lévő Bondeno városa átállt az akkor még Északi Liga néven működő radikális jobboldal mellé.

A Guardian riportere találkozott egy bondenói lakossal, aki felhívta Fabio Bergaminit, akit szintén a Liga színeiben 2015-ben választottak meg a városka polgármesterének, hogy egy angol újságíró szívesen beszélne vele. Bergamini, aki szintén egy baloldali család sarja, perceken belül megjelent, és válaszolt a riporter kérdéseire. Mint mondta, a baloldal évtizedeken át jó munkát végzett a tartományban: iskolák, kórházak épültek, mindenkinek volt munkája, ám ez a múlt. Mára megfeledkeztek a gyárakban dolgozó, hagyományos munkásosztályról, a mezőgazdasági termelőkről, és helyettük a bankok és Brüsszel érdekeit kezdték szolgálni. Így aztán a valódi baloldal immár a nemzeti baloldali.

Látványos vereség lehet

Salvini közvetlenül érintkezik az emberekkel, távoli, elfeledett helyekre is eljut. Igyekszik nemzeti szintű jelentőségűvé emelni a tartományi választást, egyfajta népszavazásként akarja tálalni a kormányról - magyarázza Mattia Diletti, a romai Sapienza egyetem politológus professzora. A PD ezzel szemben távol tartja magát az utca emberétől - helyettük a Heringek kampányoltak az utcán Salvini ellen -, olyan régen vannak hatalmon, hogy úgy vélik, nem bukhatnak meg.

Ha azonban még Emilia-Romagnában is elveszítik a hét végi választást, az azt fogja mutatni, hogy az emberek úgy megutálták az országot eddig vezető politikai osztályt, hogy az minden elképzelésünket felülmúlja - fogalmaz a politikatudós. Úgy véli, bejöhet Salvini számítása. Ha Bonaccini tartományi kormányzó veszít a hétvégén, akkor vele bukik a pártja is.