Az Egyesült Államok újraélesztett szankciói Irán ellen hordónként 100 dollár fölé lökhetik a kőolaj árát, amikor novemberben életbe lépnek - idézte Fereidun Fesharakit, a FACTS Global Energy tanácsadó cég alapító elnökét a CNBC. Az elmúlt hetekben az észak-amerikai WTI hordónként 68 dollár körül forgott a piacon, a londoni Brentért közel 78 dollárt kellett adni.

Ha nem élednének újra a szankciók - miután Donald Trump, az USA elnöke úgy döntött, hogy felrúgja azt az alkut, amit hat nagyhatalom kötött a perzsa állammal - akkor a fekete arany ára a szakértő szerint 70 dollár/hordóra esne vagy még az alá is benézne. (A megállapodásban Irán korlátozta atomprogramját, lehetővé tette annak ellenőrzését cserébe azért, hogy a nemzetközi közösség feloldja az amiatt fele szemben érvényben lévő gazdasági szankciókat. Az ellenőrök szerint Teherán tartotta magát az alkuhoz, ám Trump szerint az eleve előnytelen volt országának.)

Az egyik legnagyobb

Csakhogy most a helyzet - folytatta az elemző -, hogy a szankciók életbe fognak lépni kevesebb mint két hónap múlva, ami fel fogja hajtani az olajárat. Ezért kizárólag a Trump-adminisztrációt terheli a felelősség - tette hozzá -, a világpiac szereplői között senki sincs, aki érdemben ellensúlyozni tudná az amerikaiak lépését. Az idő azért szorít, mert Washington november 4-ét szabta határidőül az iráni olajat vásároló vevőknek arra, hogy ezt befejezzék, különben maguk is amerikai szankciókat kapnak a nyakukba.

Irán az egyik legnagyobb olajexportőr pillanatnyilag a világon - emlékeztet Fesharaki. Ha kiszorul a piacról, akkor azért senki sem pótolhatja az emiatt kieső kínálatot, ezért az ár megindul felfelé, és meg sem áll a három számjegyű szint átlépéséig. Donald Trump ezt nem így gondolja, aminek egyik twitterüzenetében hangot is adott. Emlékeztette az OPEC-országokat, hogy az USA biztonsági garanciájának köszönhetik jólétüket, ám ez nem egy egyirányú utca - figyelmeztette őket -, hanem egy hoci-nesze viszony. Hassanak oda az olajár csökkentése érdekében - most!

Mitől függ

A gond az - véli a szakértő -, hogy se az OPEC, se Oroszország nem rendelkezik olyan felesleges kapacitásokkal, amelyek segítségével eleget tehetnének a garabonciás elnök kérésének. Sőt, sokak reményével ellentétben az észak-amerikai olajpala-termelők sem tudják pótolni a kieső kínálatot, mert közel járnak kitermelési képességük határához.

Fesharaki szerint ezért kizárólag egy dologtól függ, mikor lépi át a fekete arany a 2014 nyara óta nem látott 100 dollár/hordós határt, mégpedig a kínai-amerikai kereskedelmi vita alakulásától. A szintén Trump által kezdeményezett vámháború befolyásolja a gazdasági várakozásokat az egész világon. Ha a feszültség nem csökken vagy nő, az nyomást fog gyakorolni a világgazdaságra, s ezzel mérsékelni fogja az olaj- és gázkeresletet. Ha a felek megegyeznek, annak fordított hatása lesz: az energiahordozók ára erősen nőni fog.

A fotó forrása: Shutterstock