Trajcso Trajkov bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter azt kérte Moszkvától, hogy garantálja: biztosítani fogja az ország ellátását üzemanyaggal, miután vasárnap az oroszok a hazai üzemanyag-hiány miatt leállították a kőolajtermékek exportját - írta a Sofia Echo.

A tilalom várhatólag legalább egy hónapig lesz érvényben.

Ugyanakkor 44 százalékkal, tonnánként 408 dollárra emelték az üzmanyagok kiviteli adóját, ezzel jelentősen csökkentve az export kifizetődőségét, vagyis növelve a vállalatok érdekeltségét abban, hogy otthon értékesítsék termékeiket.

A miniszter ugyancsak felhívta Bulgária egyetlen olajfinomítóját, a Lukoil Neftohim Burgast - amely az orosz vállalatóriás, a Lukoil tulajdonában van - az ellátás zavartalanságának biztosítására, és tájékoztatást kért arról, hogy rendelkeznek-e megfelelő tartalékokkal - közölte nyilatkozatában a gazdasági minisztérium. A cég szerint az orosz rendelkezés egyáltalán nem érinti a bulgáriai piacot, mivel csak nyersolajat importálnak, amire a tilalom nem vonatkozik.

Szófiában mégis aggódnak, mert Moszkva lépése ha hiányt nem is fog okozni, áremelkedést szinte biztosan. Április utolsó napjaiban járt le az az egy hónapos árbefagyasztási moratórium, amiben a bolgár kormány megállapodott a Lukoil Bulgariával, és a hónap utolsó két napján közel 5 százalékkal mentek feljebb az üzemanyag-árak, ezzel az év eleje óta a drágulás 15 százalékot ért el.