Üzembaleset egy japán atomerőműben

Üzemi baleset történt hétfő reggel abban a japán atomerőműben, amelynek két reaktorát újraindították az energiahiánnyal küszködő szigetországban. A KEPCO energiavállalat által működtetett Ohi atomerőmű négyes reaktorának egyik hűtőrendszeri szivattyújába eddig ismeretlen okból víz került - számol be az MTI.
MTI, 2012. augusztus 6. hétfő, 08:50
Fotó: Napi.hu

Leállt az Ohi atomerőmű négyes reaktorában a hűtőrendszer egyik szivattyúja - közölte a létesítményt üzemeltető vállalat, a KEPCO. A leállás amiatt történt, hogy - egyelőre tisztázatlan okok miatt - víz került a szivattyút működtető dízel áramgenerátorba. Ez nem veszélyeztette az atomreaktor működését, mert beindult a hűtőrendszer pótszivattyúja, az üzemi baleset mindenestre nem fogja csillapítani az atomipar újraélesztése elleni tiltakozók indulatait.

Tavaly márciusban a pusztító földrengés és szökőár következtében nukleáris baleset történt a Fukusima-1. atomerőműben, hasadóanyagok kerültek ki a létesítményből, komoly környezetszennyezést okozva. A katasztrófa után Japánban biztonsági okokból vagy karbantartás végett leállították az összes működő atomreaktort is, összesen 50 áramtermelő létesítményt.

A nyári energiahiány miatt azonban júliusban újraindították az Ohi atomerőmű két reaktorát, ami indulatokat váltott ki. Több tízezres tüntetések voltak az atomipar újraélesztése ellen, s csak olaj volt a tűzre, hogy az Ohi atomerőműben egy hónap alatt több kisebb baleset történt. Július 16-án például hirtelen megugrott a nyomás a hűtőrendszerben, ami nagy riadalmat keltett.

A japán kormány azonban ragaszkodik az atomreaktorok újraindításához, mert tart attól, hogy az energiahiány kedvezőtlen hatással lesz a japán gazdaságra.

HOZZÁSZÓLÁSOK