A lap írása szerint Berlusconi úgy fogalmazott: "Bini Smaghinak meg kell értenie, hogy azt követően, hogy az olasz kormány javaslatára nevezték ki, most le kell mondania, mivel erre kéri a kormány". A közgazdásznak "ez kötelessége, a nemzet érdekében" - tette hozzá az olasz miniszterelnök a napilap szerint.

Bini Smaghi távozásával kapcsolatosan azt követően kezdtek el spekulálni a piacok, hogy az euróövezeti vezetők Mario Draghi jelenlegi olasz jegybankelnököt nevezték ki az október végén távozó Jean-Claude Trichet helyére az Európai Központi Bank élén. Hírügynökségi értesülések szerint az olasz szakember melletti francia szavazat egyik feltétele az volt, hogy a szintén olasz alelnök, Lorenzo Bini Smaghi lemond pozíciójáról, miután az elnök és az olasz jegybankelnök mellett így 3 képviselője lenne Olaszországnak a szervezet kormányzótanácsában. Az EKB igazgatótanácsában ráadásul két olasz lenne, miközben egyetlen tag sem képviselné Franciaországot.

Korábban rendre olyan hírek jelentek meg, hogy Bini Smaghi az olasz jegybank vezetője lesz, s egy ilyen ajánlatért hajlandó lenne távozni Frankfurtból. Csütörtökön azonban Silvio Berlusconi hivatalosan is bejelentette: Ignazio Viscót, a jegybank egyik magas rangú alkalmazottját jelöli az olasz jegybank élére.

Ignazio Visco korábban az olasz jegybank elemzői részlegénél dolgozott, 1997 és 2002 között pedig a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) vezető közgazdásza volt.