V4-felmérés: nem túl rózsás a helyzet Magyarországon

Elégedettebbek a csehek és a lengyelek országuk gazdaságával és saját életszínvonalukkal, mint a magyarok és a szlovákok - derült ki abból a nemzetközi felmérésből, amelyet a CVVM prágai közvélemény-kutató intézet készített partnereinek közreműködésével júniusban a négy visegrádi államban.
MTI, 2016. augusztus 11. csütörtök, 19:23
Fotó: Napi.hu

Csehországban a megkérdezettek 32, Lengyelországban 29, Magyarországon 16, Szlovákiában pedig 15 százaléka tartja jónak országa gazdasági helyzetét - derül ki a CVVM honlapján most közzétett felmérésből. A negatív értékelések aránya a cseheknél és a lengyeleknél egyaránt 24, a magyaroknál 36, a szlovákoknál 46 százalék.

A cseh akadémiai intézetnek a felméréshez fűzött elemzése szerint a 2016 elején készített hasonló kutatáshoz viszonyítva a szlovákok véleménye országuk gazdaságáról javult, a cseheké nem változott, míg a magyaroké és a lengyeleké "mérsékelten" romlott.

"Sem jó, sem rossz" minősítést a gazdasággal kapcsolatban a magyarok 45, a szlovákok 38, a csehek 41 és a lengyelek 40 százaléka fogalmazott meg.

A gazdaság jövőbeni alakulását a csehek 25, a magyarok 23, a lengyelek 22, a szlovákok 20 százaléka látja pozitívan, negatív fejlődésre a magyarok 19, a csehek és a lengyelek 20, a szlovákok 24 százaléka számít.

Ami a családok életszínvonalát illeti, azzal leginkább a csehek, legkevésbé a magyarok elégedettek. Családja életszínvonalát és anyagi körülményeit a csehek 49, a lengyelek 46, a szlovákok 25, a magyarok 24 százaléka tartja jónak. Rossznak minősítette viszont a csehek 14, a lengyelek 9, a magyarok 28 és a szlovákok 24 százaléka. A "sem jó, sem rossz" minősítést a csehek 37, a lengyelek 45, a magyarok 48, a szlovákok 50 százaléka választotta.

Javulást ezen a téren a csehek 21, a lengyelek 18, a magyarok 19 és a szlovákok 18 százaléka vár, míg rosszabbodásra a csehek 16, a lengyelek 7, a magyarok és a szlovákok egyaránt 12 százaléka számít. Mind a négy ország lakosságának nagy többsége - Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában kétharmad, Lengyelországban 75 százalék - nem vár a jövőben lényeges változásokat ezen a téren.

A prágai CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet 1999 óta készíti ezeket a felméréseket visegrádi partnerei segítségével. A felmérések eredményeinek összevetése alapján a CVVM megállapította: családjuk anyagi helyzetével és az életszínvonallal a csehek, a magyarok és a lengyelek 1999 óta most a legelégedettebbek. Szlovákiában a legmagasabb elégedettséget a 2007-es felmérés mutatta ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2016.08.11 23:43

"nem túl rózsás a helyzet Magyarországon"

Miért nem? Mert kis hazánkban a tőke és a munka harcában(Marx, de ma is érvényes!) manapság a tőke - a munkaadók - áll nyerésre, nem kis részben amiatt, mert kormányunk az ő pártján áll.

Némi reményt adhat a munkaerőpiaci helyzet változása - azaz a néhány ágazatban megjelenő munkaerőhiány - ami a munkaadókat a bérek emelésére késztetheti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.08.11 22:07

És akiket nem kérdeztek meg:
Dunántúli gyárban 1,5 hónapja dolgozik néhány ukrajnai magyar, akik a csehektől jöttek ide.
Mondák, hogy a cseheknél közel a dupláját keresték, és jóval kevesebbet kellett dolgozni érte, hasonló gyárban.
Azért jöttek el onnan, mert ukrán közvetítő által voltak ott, akik végül lenyúlták a lét. Itt magyar közvetítő által vannak.
Mivel az itteni pénz kevés ahhoz, hogy hazaküldjenek belőle és ők is éljenek itt, keresik a nyugati lehetőségeket, itt nem akarnak maradni.
Állítólag az egyik nő idősgondozó, az már ki is ment az osztrákokhoz.
Ez a helyzet velünk, az ukránok sem akarnak maradni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html