Magára marad migránsügyben Magyarország a V4-ek között?

A menekültkérdést csak akkor lehet megoldani, ha valamennyi ország elkötelezi magát a szolidaritás mellett - nyilatkozta Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártja (PES) európai parlamenti választási csúcsjelöltje, aki növekvő hajlandóságot lát a közös fellépésre a menekültkérdésben, bár nem Magyarországon, hanem Lengyelországban, Szlovákiában vagy Csehországban.
Domokos Erika, 2019. április 29. hétfő, 15:20
Fotó: Facebook - Magyarország kormánya

Erősödik a hajlandóság a közép-európai térségben a menekültkérdés közös megoldására az Európai Szocialisták Pártja EP-választási csúcsjelöltje, Frans Timmermans szerint. A holland politikus két hétfői német interjúban is arról beszélt, hogy változást tapasztal a migráció kérdéseinek megítélésében a visegrádi négyek térségében - írta az MTI.

A menekültkérdést csak akkor lehet megoldani, ha valamennyi ország elkötelezi magát a szolidaritás mellett. Nem lehet magukra hagyni azokat az országokat, amelyekben a menekültek megérkeznek az állandó belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet területére, a feladatot közösen kell megoldani, különben ismét határok választják el egymástól az országokat, és akkor Schengennek vége -  nyilatkozta a politikus a Rheinische Post című lapnak.

Magyarországnak és Lengyelországnak el kell magyarázni, hogy nem lesz többé nyitott határ Ausztria vagy Németország felé, ha csökönyös magatartásuk kárt okoz az egész schengeni övezetnek. Nem büntetni kell a szolidaritástól tartózkodó országokat, de tudomásul kell venni azt a politikai tényt, hogy az EU-t a kölcsönös szolidaritás élteti, és ha ez a szolidaritás csak egy irányban mutatkozik meg, akkor rögtön meg is szűnik. Azonban növekvő hajlandóságot látok a közös fellépésre a menekültkérdésben, bár nem Magyarországon, hanem Lengyelországban, Szlovákiában vagy Csehországban, így például leveleket kapunk lengyelországi polgármesterektől, akik azt mondják, hogy küldjetek menekülteket, megoldjuk - mondta Frans Timmermans. A jelenlegi, Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban az első alelnöki tisztséget betöltő politikus hozzátette, hogy ezek a települések támogatást kapnak EU-s forrásokból.

Közép-Európában enyhén a pozitív irányba fejlődik a gondolkodás a migrációról és a szolidaritásról, Magyarországon nem, de Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is látok némi javulást, így most ők is megértették, hogy nekik is szolidárisan együtt kell működniük - nyilatkozta Timmermans a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak az MTI szerint.

A PES legnagyobb vetélytársával, az Európai Néppárttal (EPP) kapcsolatban a többi között elmondta, hogy Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje hivatalosan mindig azt állítja, hogy nem működik majd együtt szélsőjobboldaliakkal. Viszont Orbán Viktor magyar kormányfő még mindig Manfred Webert támogatja - tette hozzá Frans Timmermans, felvetve: vajon hová lesznek Orbán úr keresztény értékei, amikor megtagadja az élelmet a menedékkérőktől, mi a keresztényi abban, amikor így bánnak emberekkel?

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jakab.gipsz, 2019.04.29 19:13

Ezt a háborút egyedül is megnyerjük, a V4-kel kicsit könnyebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.29 18:29

@rrc122: ki tiltotta meg hogy befogadd a szegíny rászoruló migránsokat, Móricka? Vagy csak a máséval vernéd a csalánt?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rrc122, 2019.04.29 17:53

@csaba7272:

Na ez a legnagyobb hazugság: "Mindent megadunk, azoknak, akik megérdemlik, és tényleg rászorulnak. Nem azoknak, akik erőszakkal betörnek, ill. be akarnak törni Európába!"

Az elutasított menedékkérőknek - ugye akik a legális útvonalon jöttek - bánik így az Orbán kormány. Tehát nem "erőszakkal törnek be" vagy "akarnak betörni". Kitoloncolásra várnak, ami része a kérelem elutasítása utáni folyamatnak. Vagyis rászorulók. Akiknek ugye "mindent megadunk".

Vagy aki nem bukott macedón miniszterelnök annak az éhhalál jár?

Másrészt meg ha ennyire biztosak, hogy jogos amit tesznek akkor a Strassbourg-i ítéletek után miért adnak nekik mégis enni? Vagy miért bukják el sorra ezeket a pereket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.29 17:46

"például leveleket kapunk lengyelországi polgármesterektől, akik azt mondják, hogy küldjetek menekülteket, megoldjuk"

Véletlen nem Auschwitz polgármestere írta azt a levelet?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2019.04.29 17:08

"...A menekültkérdést csak akkor lehet megoldani, ha valamennyi ország elkötelezi magát a szolidaritás mellett..."

Így van, Mr. Timmermans! Teljes szolidaritás kell a menekültkérdésben! Végre minden európai államnak be kell látni, hogy itt már szó sincs menekültkérdésről! Itt gazdasági menekültek vannak már régóta. Tehát Európán kívül kell kezelni ezt a kérdést, ott beadni, és elutasítani a kérelmet.
A V4-eket meg úgy sem tudod megbontani, még ilyen alantas dumával sem, hogy hajlandóak lennének befogadni menekülteket. Kamu szocialista duma!

"...Orbán Viktor magyar kormányfő még mindig Manfred Webert támogatja - tette hozzá Frans Timmermans, felvetve: vajon hová lesznek Orbán úr keresztény értékei, amikor megtagadja az élelmet a menedékkérőktől, mi a keresztényi abban, amikor így bánnak emberekkel?..."

Na ez tetszik a legjobban a szocialistáktól, hogy nem adunk élelmet a rászorulóknak! Mindent megadunk, azoknak, akik megérdemlik, és tényleg rászorulnak. Nem azoknak, akik erőszakkal betörnek, ill. be akarnak törni Európába! Utána meg itt bűnöznek, ölnek, gyilkolnak, robbantanak.
Aki ezt nem látja, az teljesen idióta. Pl. Timmermans!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html