Orbán Viktor állítólag a másik három visegrádi állam kormányfőjével együtt az akarta, hogy Angela Merkel legyen Donald Tusk utódja az Európai Tanács élén - írja a Die Weltre hivatkozva a Népszava.

Sajtóértesülések szerint a V4-ek két hete a nagyszebeni uniós csúcson kérdezték meg a kancellárt, nem akarja-e átvenni a posztot. Ezt több, egymástól független forrás is megerősítette - írja a lap.

A kezdeményezés azért meglepő, mert Orbán, valamint lengyel kollégája főleg a menekültpolitikai kapcsán élesen bírálja a német politikát. Diplomaták ugyanakkor arra utalnak, hogy a visegrádiak a Tanácsból erős ellensúlyt akarnak csinálni a Bizottsággal szemben, mert úgy vélik, hogy utóbbi tevékenységében egyre inkább politikai megfontolások érvényesülnek. A Merkellel fennálló nézetkülönbségek pedig azért nem érdekesek, mert a Tanács első embere alapjában véve közvetítői feladatkört tölt be.

A kancellár, aki korábban már többször nyilvánosan elutasította a tisztséget, ezúttal is elhárította a felkérést, arra hivatkozva, hogy a tisztséget inkább egy fiatalabbnak kellene betöltenie.

Merkel egyébként egy héttel ezelőtt erősítette meg, hogy kancellári megbízatásának lejárta után semmiféle politikai posztot nem kíván betölteni, sem Németországban, sem Európában.