Vadászrepülőket hív vissza Törökországból az Egyesült Államok

Visszahívja tizenkét vadászrepülőgépét a dél-törökországi Incirlik légi támaszpontról az Egyesült Államok - közölte szerdán az amerikai haderő.
Inforádió, 2015. december 16. szerda, 21:06
Fotó: Reuters

A Pentagon a múlt hónapban telepítette a bázisra a tizenkét F-15-ös gépet, amelyek szerepet játszottak az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű dzsihadista terrorszervezet szíriai és iraki állásaira mért csapásokban. Ezeket most a védelmi minisztérium visszarendeli a lakenheath-i repülőtérre az Egyesült Királyságba.

Katonai tisztségviselők szerint a vadászrepülők telepítését eleve erre az időszakra tervezték, s rövidesen más vadászgépeket küldenek Törökországba.

Július óta több mint 1000 amerikai katona érkezett a légi támaszpontra és csatlakozott a már ott állomásozó 300 társához.

Az amerikai tisztviselők tagadták, hogy a tizenkét F-15-ös áthelyezése bármilyen módon kötődne ahhoz az incidenshez, melynek során a török légierő F-16-osa novemberben a szíriai határ közelében lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót.

Laura Seal, a Pentagon egyik szóvivője kiemelte: tizenkét A-10 típusú amerikai csatarepülőgép Incirlikben marad, az IÁ elleni, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció többi gépével együtt.

Ash Carter amerikai védelmi miniszter kedden azért látogatott Törökországba, hogy nagyobb katonai támogatást kérjen a koalíció hadműveleteihez. Hétfőn Barack Obama amerikai elnök bejelentette: az Egyesült Államok fokozza a szélsőségesek elleni küzdelmét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.12.17 09:06

Helyes!Ne repkedjenek ott a törokok.Csak a saját lopottt olalszállytmányikat niztosítva.
No meg az F-15-ös is lelőhető,és az már nagy blama lenne az UsÁnak is.
Egy orsz MIG -47 Bekút az már nem játék,még az Usának sem....Elnők választások előtt ne legyen nagy repkedés a török-Szír határon.Még a végén sok vas lepereg.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paszkal_a_kisiparos, 2015.12.16 21:28

Helyes, jenkik haza!

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html