A Pentagon a múlt hónapban telepítette a bázisra a tizenkét F-15-ös gépet, amelyek szerepet játszottak az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű dzsihadista terrorszervezet szíriai és iraki állásaira mért csapásokban. Ezeket most a védelmi minisztérium visszarendeli a lakenheath-i repülőtérre az Egyesült Királyságba.

Katonai tisztségviselők szerint a vadászrepülők telepítését eleve erre az időszakra tervezték, s rövidesen más vadászgépeket küldenek Törökországba.

Július óta több mint 1000 amerikai katona érkezett a légi támaszpontra és csatlakozott a már ott állomásozó 300 társához.

Az amerikai tisztviselők tagadták, hogy a tizenkét F-15-ös áthelyezése bármilyen módon kötődne ahhoz az incidenshez, melynek során a török légierő F-16-osa novemberben a szíriai határ közelében lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót.

Laura Seal, a Pentagon egyik szóvivője kiemelte: tizenkét A-10 típusú amerikai csatarepülőgép Incirlikben marad, az IÁ elleni, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció többi gépével együtt.

Ash Carter amerikai védelmi miniszter kedden azért látogatott Törökországba, hogy nagyobb katonai támogatást kérjen a koalíció hadműveleteihez. Hétfőn Barack Obama amerikai elnök bejelentette: az Egyesült Államok fokozza a szélsőségesek elleni küzdelmét.