Vádat emeltek a volt elnök ellen

Vádat emeltek a hatalomból elmozdított dél-koreai elnök, Pak Gun Hje ellen hétfőn, egyebek mellett hatalommal való visszaéléssel és vesztegetéssel gyanúsítják.
Domokos Erika, 2017. április 17. hétfő, 15:10
Fotó: MTI/EPA

A hónapok óta csúcsosodó korrupciós botrány megrázta Dél-Koreát - írja az Euronews. Az ügyészek állítják, hogy az elmozdított elnök együttműködött egyik közeli barátjával, Csoj Szunszillel, hogy a Lotte Grouptól dollármilliárdok vándoroljanak irányított támogatás formájában az általuk meghatározott alapítványokhoz, szervezetekhez. Összesen 68 millió dollárnyi pénz mozgását vizsgálja az ügyészség.

Az elmozdított dél-koreai elnök és közeli barátja, valamint a Lotte Group és a Samsung is cáfolja az eddigi nyomozás után felmerült vádakat. A felek következetesen állítják, hogy egyikük sem tett törvénybe ütközőt.

Pak Dél-Korea első olyan demokratikusan választott elnöke, akit a parlament elmozdított hivatalából. Március végén tartóztatták le. Tíz évnél is hosszabb börtönbüntetéssel sújthatják, ha bebizonyosodik, hogy kenőpénzeket fogadott el nagyvállalatok vezetőitől.

HOZZÁSZÓLÁSOK