Vádlottként hallgatta ki a bíróság Victor Ponta volt román miniszterelnököt

Vádlottként hallgatta ki pénteken a román legfelsőbb bíróság Victor Ponta volt román miniszterelnököt az úgynevezett Turceni-Rovinari perben, amelyet többek között ellene és Dan Sova szociáldemokrata szenátor ellen indított szeptemberben a korrupcióellenes ügyészség (DNA).
MTI, 2015. november 6. péntek, 11:24
Fotó: Reuters

Az ügyészség többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség vádjával állította bíróság elé Pontát, aki szerdán mondott le hivataláról a múlt heti bukaresti tűzvész miatt indult nagyszabású kormány és rendszerellenes tüntetéssorozatra hivatkozva.

A perirat arról a két (Turceniben és Rovinariban működő) olténiai hőerőműről kapta a nevét, amely 2007-ben közel egymillió eurós megbízást adott - a vád szerint törvénytelenül - Dan Sova ügyvédi irodájának, aki állítólag Pontának is juttatott a pénzből.

A pénteki tárgyalás időpontját már múlt hónapban kitűzték. Egyes sajtókommentárok szerint a közelgő bírósági idézés is közrejátszott abban, hogy Ponta - a korrupciós perétől független ügyre hivatkozva - szerdán lemondott hivataláról. A Turceni-Rovinari-per egyelőre előzetes szakaszban van: a bíróság ebben a szakaszban zárt ülésen dönt a vádlottak elleni esetleges kényszerintézkedésekről, a vádirat törvényességét ellenőrzi formai szempontból, és megvizsgálja, hogy szabályosan állították-e össze az ügyészek a periratot. Ezt követően kezdődik csak a tárgyalás érdemi szakasza, amely nyilvános lesz.

A bíróságra érkező Ponta nem nyilatkozott az újságíróknak, arra hivatkozva, hogy már "magánszemély". A politikus egyébként továbbra is mentelmi joggal rendelkező parlamenti képviselő, akit csak azért állíthatott bíróság elé a DNA, mert olyan bűncselekményekkel vádolja, amelyeket - a vádhatóság szerint - ügyvédi minőségében követett el.

Sovát - akit pénteken szintén vádlottként hallgatott ki a legfelsőbb bíróság - adócsalással, okirat-hamisítással, pénzmosással és hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel vádolják. Pontáról a DNA vádirata azt állítja, hogy 2007-2008-ban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Sova szenátor cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 teljesítési igazolást hamisított úgy, hogy más ügyvédek teljesítési igazolását lemásolta.

Ponta ügyvédként állt üzleti kapcsolatban Sovával, de ebben az időszakban már annak a választókerületnek a parlamenti képviselője volt, amelyben a két állami hőerőmű működik. A DNA szerint Sova ügyvédi irodája nem jutott volna ilyen előnyös állami megrendeléshez, ha nem tudták volna róla, hogy Victor Ponta parlamenti képviselő támogatását élvezi.

HOZZÁSZÓLÁSOK