Vadonatúj ötlet a bevándorlási válság megoldására

Első hallásra megdöbbentő javaslattal állt elő egy Brazíliában is tanító közgazdász professzor: kínáljanak fel a szíriai és más közel-keleti és afrikai menekülteknek letelepedési lehetőséget Brazíliában. A szakértő gazdasági érveket sorakoztat fel ötlete mellett.
Napi.hu, 2016. december 18. vasárnap, 09:08
Fotó: Reuters

Vajon megoldhatja-e a bevándorlási válságot Brazília, egy olyan ország, amely a Közel-Kelettől és Európától is több ezer kilométerre, az Atlanti-óceán túlsó partján található? - teszi fel a költői kérdést a Bloombergen Rodrigo Zeidan az USA-ban, Kínában és Brazíliában is tanító közgazdász professzor. A válasza az, hogy igen.

Több százezer közel-keleti és afrikai menekültnek, akik Európában próbálnak boldogulni Latin-Amerika legnagyobb gazdasága kínálhatja a legreményteljesebb megoldást, miközben letelepedésük gazdasági előnyökkel járna a fogadó országnak is.

Olvasztótégely

Brazíliának nagy hagyományai vannak a különböző térségekből érkező emberek összeolvasztásban. A spanyolokon és portugálokon kívül nagyon sokan érkeztek Olaszországból, Japánból és még többen számtalan más országból. Az 1940-es népszámlálás szerint 50 ezer szír és libanoni élt az országban, ami két évtized alatt több mint háromszorosára nőtt és a bővülés kisebb tempóban azóta is folytatódott.

Az érkezők fokozatosan brazillá váltak. A szírek és a libanoniak jellemzően kereskedelemmel, mezőgazdasággal és más tevékenységekkel foglalkoztak. Az ország kultúrájának részévé váltak a közel-keleti gyökerek: Michel Tiemer államfő például libanoni szülők gyermeke.

Gazdasági alapok

A bevándorlás mindent egybevetve növeli a fogadó országok GDP-jét - emlékeztet a professzor. Kutatások szerint Nagy-Britannia például 2001 és 2011 között nettó 28,63 milliárd dollárt kasszírozott az érkezőknek köszönhetően. Ettől persze a bevándorlók integrálása Európa-szerte súlyos gondokkal jár.

Ezek forrása, hogy általában kevésbé képzettek, mint a helyiek, ezért rövid távon rontják a gazdaság hatékonyságát és növelik a társadalmi egyenlőtlenséget. Brazíliában azonban fordítva lenne: az odaérkező szír menekültek valamivel magasabban képzettek lennének a helyieknél.

Sok nyugat-afrikai menekült azzal az előnnyel érkezne, hogy anyanyelvi szinten beszél angolul vagy franciául. Jó páran brazil gyerekek tanításával kereshetnének pénzt.

Így a bevándorlók Brazíliában növelnék a munka termelékenységét, miközben nem erősítenék a szociális feszültségeket. Javítanák az 1980-as évek óta visszaesett népszaporulatot, hozzájárulnának az elöregedő társadalom idősebb tagjainak ellátásához.

Költségek

Természetesen a rengeteg érkező fogadása sokba kerülne, miközben a brazil költségvetésen jókora lyuk tátong: a büdzsé hiánya közelíti a kilenc százalékot. Ezért a gazdag országoknak, amelyek küszködnek a menekülthullámmal, anyagi támogatást kellene nyújtaniuk a bevándorlók elhelyezéséhez.

Ne feledjük, egy olyan közepes jövedelmű ország, mint Brazil sokkal olcsóbban tudná segíteni a menekülteket mint Németország vagy Svédország! A Törökországnak a szírek visszafogadásáért ígért hatmilliárd eurós uniós támogatás precedenst teremt erre a megoldásra.

Brazília ugyan híres szegénynegyedeiről, az ezeket feldúló bűnözésről, ám a bevándorlók javíthatnának ezen a helyzeten. A megfelelő anyagi támogatással folyó lakóhelyteremtés munkalehetőséget teremtene a 12 millió helyi munkanélkülinek is és a támogatásokat összeköthetnék az ő lakókörnyezetük javításával is.

Pozitív példa

Zaiden a nemrégiben érkezett haitieket hozza fel pozitív példának. Az ENSZ nem volt képes helyet találni több százezer Haiti lakosnak, akik a földrengések és a kolerajárvány elől menekültek el hazájukból.

Voltak azonban olyanok akik minden külső segítség nélkül kiutat találtak szörnyű helyzetükből. Nyolcvanezer haiti érkezett Brazíliába az elmúlt években, és többségük meg tudta vetni a lábát új hazájában. Nehézségeiket növelte, hogy 2010 előtt kevesebb mint 40 Haitiből érkezett ember élt az országban.

Megoldható

Persze lenne ellenállás a brazilok között is az újonnan érkezőkkel szemben. Ugyanakkor nagy hagyománya van annak, hogy földet adjanak a lengyeleknek, olaszoknak, japánoknak és másoknak. Az brazilok közismert vallási toleranciája lehetővé tenné a muszlim közösség beilleszkedését.

Így a professzor szerint csak a brazilokon múlik, hogy figyelembe véve minden körülményt, kinyissák az ajtót az Európában rekedt menekültek előtt. Feltéve persze, ha a gazdag országok is megteszik a magukét, azaz biztosítják a befogadásukhoz szükséges anyagi támogatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2016.12.19 18:12

@foldnyuzo:
"Arról beszélek, hogy az ötlet megvalósulása esetén Európa megszabadulna egy gondtól"

10 évig, de mi lesz utána?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.12.19 18:10

"Vadonatúj ötlet a bevándorlási válság megoldására"

Uzi, lángszóró?
Á dehogy, csak megint valami libsi agyalgás...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.12.19 15:21

@foldnyuzo:
"én leszarom mit csinálnak magukkal a brazilok"
VS
"Te is brazil vagy hogy ennyire szíveden viseled őket?"

Csak az biztos hogy te sík hülye vagy :D

Amúgy meg sem Európa nem szabadulna meg semmitől, mivel a Közel-Keleten és Afrikában a népesség tovább nő, az éghajlat meg melegedik és szárazabb lesz arra fele. Brazília meg semmit sem tud megoldani, és valójában nem is akar, csak egy hozzád hasonló ostoba fejéből pattant ki az ötlet, akit nem jegyeznek sehol.Kár hogy a mákszemnyi agyadba ennyi információ nem fér bele.

Az nem tűnt fel, hogy te pofázol hozzám teljesen kéretlenül? Tudod, a troll egyik alapismérve... :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.12.19 11:03

Brazília ugyanúgy tulnépesedési problémával küzd és az őserdőket, amik a világ tüdejei, ha jól értettem gátlástalanul égetik fel, a közelkeleti gyerekgyárak felszívásával ez csak romlani fog, amíg az iszlám és egyéb népek a korlátlan szaporodást propagálják, az ötletelés nem segít,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.12.19 10:51

@foldnyuzo: Kellenek a fenének. Nektek kell a menekült, hogy legyen szavazóbázisotok, mert lassan mindenki más hátat fordít a söpredék fajtátoknak. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html