A német statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közölte, hogy a szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint 2,8 százalékkal bővült az ipari termelés decemberhez képest, ami tavaly január óta a legjobb adat.

Elemzők 2,5 százalékos növekedésre számítottak 2017 első hónapjára a decemberi 2,4 százalékos visszaesés után.

Az ipari termelés növekedését a feldolgozóipar hajtotta, amelynek kibocsátása tavaly augusztus óta a legnagyobb mértékben, 3,7 százalékkal emelkedett. A termelő eszközök gyártása 6,1 százalékkal, a félkész termékek előállítása 1,7 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése pedig 2,3 százalékkal nőtt. Az építőipari termelés viszont 1,3 százalékkal, az energiatermelés pedig 0,7 százalékkal csökkent havi összevetésben.

Éves összevetésben a nyersadatok szerint stagnált Németország ipari termelése januárban az előző hónapban mért 0,1 százalékos növekedés után.

Összességében az ipari termelés jól kezdte az évet 2017-ben- mutatott rá közleményében a német gazdasági minisztérium, jelezve, hogy a januári növekedés meghaladja a tavalyi negyedik negyedéves átlagot. A felmérések azt mutatják, hogy az üzleti hangulat kedvező, ami azt jelzi, hogy a következő hónapokban valószínűleg még erősebben bővül majd az ipari termelés - írja az MTI.