Vagyonnyilatkozatot várnak a családtagoktól is

A lengyel államfő alkotmánybírósági normakontrollt kért arról a törvényről, amely kötelezné az ország legbefolyásosabb politikusait, hogy a sajátjuk mellett a családtagjaik vagyonnyilatkozatát is hozzák nyilvánosságra.
Barabás Júlia, 2019. október 27. vasárnap, 17:03
Fotó: MTI/EPA

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult előzetes normakontrollért amiatt a törvény miatt, amelynek értelmében az állam legfontosabb vezetőinek a családtagjaik vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra kellene hozniuk - írta a gazeta.pl. A törvényt a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) kezdeményezte azt követően, hogy kétségek merültek fel Mateusz Morawiecki miniszterelnök telkeinek eladásával és felesége vagyonával kapcsolatban.

Az államfő egyetért ugyan a törvény indoklásával, ám a végrehajtásának részleteivel kapcsolatban kérdései vannak. Például kérdéses, hogy pontosan kinek kellene a további vagyonnyilatkozatokat megtennie, a vezető pozícióban lévő személynek vagy a hozzátartozójának? Az sem egyértelmű, hogy csak a közeli rokonokat érintené-e az új szabály vagy másokat is Az is kérdés, hogy a feleség vagy gyermekek vagyonát fel lehet-e egyáltalán tárni, mivel ők nem közszereplők?

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zsaba, 2019.10.27 18:10

Még ez is gyenge. NEM NYILATKOZAT KELL!!! Hanem vagyon-átvilágítás minden vezetőnek és családtagjaiknak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html