Indul az irigylésre méltó csantavéri beruházás

A vajdasági Csantavér lakosai egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy falujuk határában felépüljön Európa egyik legnagyobb szélerőműparkja. Nagy pénzt hoz az olasz fejlesztő a helyieknek.
Barabás Júlia, 2020. március 5. csütörtök, 19:39
Fotó: Getty Images

A csantavéri polgárok nagy része már megkötötte a földjeik bérbeadásáról szóló szerződést azzal a vállalattal, amelyik a bejelentések szerint Európa egyik legnagyobb szélparkját építi majd meg ennek a településnek a határában - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. A beruházást az olasz Fintel Energia Group helyi cége hajtja végre, ez a vállalat létesítette 2016-ban Szerbia első ilyen parkját is és azóta több hasonlót építettek.

A beruházás értéke 700 millió euró.  Az első szélerőművek négy éven belül épülnek meg, jelenleg a környezettanulmány elvégzése és az építési engedélyek beszerzése zajlik. A cég további kilenc szélerőműpark létrehozását tervezi. A negatív kommentárok és a bizalmatlanság ellenére a földek nagy részét már kiadták 30 évre, a helyiek úgy vélik, a szélerőművek pozitív hatással lesznek a környezetvédelemre.

HOZZÁSZÓLÁSOK