A román médiahatóság (CNA) hozzájárult, hogy Andy Wajna tévécsatornái a szomszédos országból sugározzák adásukat - jelentette a Népszabadság. Polyák Gábor médiajogász szerint ez azt jelenti, hogy a TV2-csoport nyolc csatornájára nem a magyar, hanem a román médiatörvény szerint fog működni. Ennek két ok miatt van jelentősége.

Az egyik a helyi hatóság, jelen esetben a CNA ellenőrzési gyakorlata, a másik a műsor-szolgáltatási díj nagysága. Az előbbi terén a román hatóság híresen szigorú, különösen keményen lépnek fel a gyermekek védelme érdekében, ám a külföldre sugárzó adók tartalmát nem vizsgálják. Ez ügyben csak a megcélzott ország társhatóságának felkérésére lépnek fel.

A műsor-szolgáltatási díj terén azonban nagyon kaszálhatnak Vajna cégei, ugyanis Romániában elenyésző összeget kell fizetni ilyen címen. Következésképpen az üzletember sokat spórolhat azon, hogy nem a magyar, hanem a román adóhatóságnak fizet. Cégének egyébként eddig is csak a fő csatornája volt Magyarországon, a Super TV2, a Pro4 és a Fem3 jelenleg még Londonból sugároz.

Vajna lépése annyiban nem különleges, hogy a több mint száz magyar nyelvű adó többségét külföldön jegyezték be - az RTL kábelcsatornáit például Luxemburgban.