"Személyes terveink, vágyaink nem választhatóak el Oroszországtól, mert erőfeszítéseinktől és egyéni hozzájárulásunktól függ az ország jelene és jövője és gyermekeink sorsa is. Csak közösen tudjuk megoldani a kérdéseket, amelyekkel az országnak és a társadalomnak meg kell birkóznia. Egységünk az alapja bármely, magasan kitűzött cél elérésének" - hangsúlyozta egyebek között az orosz elnök. "Ezeket az értékeket hagyományozták ránk őseink, a hősies, hajlíthatatlan győztesek nemzedéke".

Az orosz államfő ünnepi beszédében szót ejtett a második világháború végének jövőre esedékes 75. évfordulójáról is, s külön felköszöntette a háború még élő veteránjait és frontszolgálatosait. "Viharos, változó, ellentmondásos időket élünk, de (...) megteszünk mindent Oroszország sikeres fejlődése érdekében, hogy életünkben minden jobbá váljék" - mondta Putyin.

Oroszországban földrajzi fekvése miatt először Kamcsatkán ünnepelték az újévet. Petropavlovszk-Kamcsatszkij város központi terén az ítéletidő - erős hófúvás és viharos szél - ellenére megtartották az új esztendőt köszöntő rendezvényeket. A látogatók külön erre a célra kialakított melegedő sátrakban, illetve a zsibvásár pavilonjaiban húzhatják meg magukat a zord időjárás elől. A főtér színpadán pedig a nyolcvanas évekbeli sikereiről ismert francia popduó, az Ottawan (Annette és Jean Patrick Baptiste) koncertje várta az ünneplőket - írta az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.