Orosz vakcina: Brüsszelből kapott figyelmeztetést a magyar kormány

A magyar kormány arra vonatkozó terve, hogy importálja, és esetleg fel is használja a Szputnyik V nevű orosz koronavírus-vakcinát, biztonsági aggályokat vet fel, és rombolhatja az oltóanyagokba vetett általános bizalmat – közölte az Európai Bizottság a Reuters tudósítása szerint.
K. Kiss Gergely, 2020. november 19. csütörtök, 20:16
Fotó: Getty Images

A cikk szerint példátlan lenne, ha a magyar kormány tesztelné, majd esetleg gyártaná is az orosz vakcinát. A hatályos szabályok szerint az orosz vakcinát nem lehet forgalmazni a tagállamokban, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóvá nem hagyta - idézi szervezet szóvivőjét a hvg.hu. A bizottság szerint, ha a lakosság elkezdi megkérdőjelezni egy vakcina biztonságosságát és hatásosságát, akkor sokkal nehezebb lesz beoltani a populáció kellően nagy részét a járvány megfékezéséhez.

A magyar kormány nem válaszolt a Reuters azt firtató kérdéseire, hogy saját hatáskörben kívánja-e engedélyeztetni az orosz vakcinát, vagy a szükséges uniós eljárásokon keresztül. A kormány korábban azt jelentette be, hogy tesztelni és engedélyeztetni kívánja az oltóanyagot, amelyből az első minták Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint meg is érkeztek Budapestre. Ha az oltás biztonságosnak és hatékonynak bizonyul, akkor 2021 elején nagyobb mennyiséget importálnának, illetve licenc alapján elkezdenék hazai tömegtermelését.

Kiskapuznának?

Orbán Viktor kormánya egy kiskapu használatával esetleg megkerülheti az uniós korlátozásokat, az EU-s jog ugyanis lehetőséget ad engedélyezetlen vakcinák ideiglenes importjára és terjesztésére "károkozásra alkalmas kórokozók, mérgek, vegyi anyagok vagy nukleáris sugárzás feltételezett vagy igazolt terjedése esetén".

Az orosz vakcina ügye tovább élezi a magyar kormány és az Európai Bizottság közti feszültséget - idézi a cikket a hvg.hu.

Az oroszok benyújtották a tanúsítási kérelmet a WHO-nak

Közben az MTI arról tudósított, hogy Oroszország benyújtotta az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) a Covid-19 ellen kifejlesztett első vakcinája, a Szputnyik V tanúsítási kérelmét- Ezt Melita Vujovic, a WHO moszkvai képviselője jelentette be csütörtökön az orosz médiának nyilatkozva.

"A WHO még egyetlen vakcinát sem jelentett be, mert ezt megelőzően minden vakcinának át kell mennie az Emergency Use Listing rendszer értékelésén. Ez egy feltételes a tanúsítvány, amelyet világjárvány idején szoktak kiadni" - mondta Vujovic az Eho Moszkvi rádiónak. "Ilyen tanúsításon az ország összes vakcinájának át kell esnie, Oroszországból a Szputnyik V gyártói már beadták tanúsítási korvényüket a WHO központjának" - mondta.

Vujovic a Rosszija 24 hírtelevíziónak kijelentette, hogy a Szputnyik V kidolgozói átadták a WHO-nak a vakcina dokumentációját, a fejlesztők és az egészségügyi szervezet eljárásértékelő részlege között "párbeszéd folyik". Mint mondta, "az oltóanyag-fejlesztési eljárás befejezése után" a WHO közleményt jelentet majd meg a honlapján.

A moszkvai Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputyik V humán adenovíruson alapuló vektorvakcinát augusztus 11-én jegyezték be Oroszországban. Az oltóanyag ismert eljáráson alapul, amelynek segítségével egy sor más vakcinát is kidolgoztak. Az orosz egészségügyi tárca szerint a hasonló elven előállított készítmények a tapasztalata szerint két évig terjedő védettséget nyújtanak.

A WHO szerint a világon jelenleg mintegy 170 projekt irányul az új koronavírusos fertőzés elleni vakcina kifejlesztésére. Vujovic úgy vélekedett, hogy 2021 végére megfelelő mennyiségű vakcina megléte esetén 2 milliárd ember kaphatja meg a védőoltást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.11.20 22:27

Amit ez a Szíjjártó kavart ebben a fél évben csak baj volt. Nem is bízom már benne.
- Vett nekünk túlárazottan ca. 100-120MrdFt-al lélegeztetőgépeket ráadásul kétszer annyit amit előre jeleztek a járványkezelők. Közben be akarta adni azért voltak drágák mert sokat vettünk. (Andersen nem tudott ilyen meséket mondani)
A nagy vezér intelmeit figyelmen kívül hagyva elment jachtozni az adriára, közben leplezendő ezen tettét irodai munkakfotót tett fel a facebookra tudván, hogy tilosban jár.
Elvitte a koronavírust magával távolkeletre.
Most a ruszki vakcinát akarja ránk erőltetni.
Mire számíthatunk még ettől a félkegyelműtől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2020.11.20 12:13

Fideszesek oltassák be magukat az orosz vakcinával, utána pofázzanak.
Legyenek bátrak, mert csak pofáznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

abbe, 2020.11.20 11:11

@Lehner.geza@gmail.com: " nyugatiak is kénytelenek lesznek biztosítani a gyártás jogát. Egyszerű és nagyszerű stratégia annak érdekében, hogy ne vevők hanem eladók legyünk.."

Olyan igazi kormányfan vagy, de legyen ez a te bajod....

A gyártási joggal semmit sem érsz, ha nem tudod eladni a termékedet.
Az eladási lehetősége pedig ebben az esetben bizalom kérdése.

Hiába gyártasz X millió faszeget, csavart stb. ha nem lesz hozzá piac.
Márpedig a történelem azt igazolja, hogy az oroszokban nem lehet megbízni.
Ezért aztán ha választani kell a vakcinák között a többség nek nem lesz szüksége a szputnyikra....

Gondolj arra, hogy egy tisztességes, eladható autót sem tudtak önerőből gyártani, a Ladához is a szakadék szélén álló nyugattól kellett licencet vásárolni.

Amúgy nyugodtan oltasd be magad a szputnyikkal, te ugyan olyan vagy mint a 133 bátor ember....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Lehner.geza@gmail.com, 2020.11.20 10:40

A vakcina engedélyezése a gazdasági háború része. Aki gyárthatja az szénné keresheti magát. Nem gondolja bárki, hogy ezzel nem a "nekik járó" gazdasági előnyt akarják biztosítani a nyugati cégek. Ez épp olyan, mint a gázfüggőség ürügyén hozott szankciók Oroszország ellen. Senki sem gondolja, hogy az orosz gáz rosszabb lenne mint az USA cseppfolyós. De legalább drágább, ezért a konkurencia meggyengítése és eltüntetése a nagy pofával diverzifikált gázellátást hirdetőknek.
Nekünk nem engednék gyártani a nyugatiaknak engedélyezett vakcinát, mert az csökkentené a profitjukat. Ha viszont a WHO - ahol az Unió szava nem mindenható megadja az engedélyt, akkor mi is gyártóként jelenhetünk meg a piacon, mert az oroszok rajtunk keresztül befér az unió határain belülre. (Ennek reményében kapjuk tőlük egyedüliként a teszt anyagot.)
Ez pedig olyan stratégiai helyzetbe hoz minket, hogy a nyugatiak is kénytelenek lesznek biztosítani a gyártás jogát. Egyszerű és nagyszerű stratégia annak érdekében, hogy ne vevők hanem eladók legyünk ezen a gigantikus piacon! Kinek van ellene kifogása? Az ellenérdekelteknek és a hasznos idiótáknak:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.11.20 07:26

@mpapa: oda csak bólogató kutyákat várnak nem pedig véleményeket :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html