Sikeres emberkísérletet végeztek egy koronavírus-vakcinával

Maguknak adták be a szert orosz kutatók, biztatóak az első eredmények.
Rácz Gergő, 2020. május 22. péntek, 14:15
Fotó: Shutterstock

Önmagukon próbáltak ki egy vektorvakcinát a Nyikolaj Gamaleja nevét viselő Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) munkatársai, a kísérlet sikerrel járt, alanyaiban negatív mellékhatások nélkül alakított ki immunitást - írja az Interfax nyomán az Infostart.

Alekszandr Gincburg akadémikus, a központ igazgatója szerint a kutatók az önmagukon elvégzett kísérlettel bebiztosították a saját védelmüket, hogy a világjárvány során folytathassák az ellenszerek kidolgozását. A kutatóintézet vezetője azt mondta, hogy a vektorvakcinát munkatársainak "széles köre" próbáltatta ki magán, de nem árulta el, hogy hány emberről van szó.

Nem mutattak ki az oltóanyagnál mellékhatást.

Az akadémikus szerint a perspektivikus vektorvakcina egy olyan adenovírus-DNS-en alapul, amelybe beépítették a SARS-CoV-2 koronavírus egyik génjét. Az adenovírust az eljárás során olyan "tartályként" használják fel, amely a koronavírus-gént a sejthez szállítja, ott beindítja az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét, és ily módon "megismerteti" az immunrendszert a potenciális ellenséggel. Az ilyen típusú készítményeket nevezik vektorvakcinának.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter csütörtök este a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a vakcinák ügyében az első eredmény és az oltóanyag szélesebb körű alkalmazása július végén lesz hozzáférhető Oroszországban. A tárcavezető szerint több szérum esetében preklinikai tesztelés zajlik, és minden terv szerint, zökkenőmentesen halad.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2020.05.22 20:26

Ha csak ennyibol allna egy oltas tesztelese, akkor mar kesz is lennenek. Sikeresen megsporoltak a legrovidebb resz fejleszteset, de meg igy sincsenek a top3-ban.

https://index.hu/techtud/2020/05/21/valoszinuleg_meg_jovore_se_lesz_vakcina_a_koronavirus_ellen/

A valosag ennel joval kevesbe rozsaszin. Tul sok szlavikot nem szabad hallgatni, megfekszi az ember gyomrat.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lan691, 2020.05.22 17:31

Ez csak 2 hónap, bárcsak igaz lenne!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html