Vakmerő jóslat: Európa évtizede jön

A világ számos geopolitikai konfliktuszónát örökölt az elmúlt évtizedből, miközben Európa 2020-ra megszabadul ballasztjaitól, így a világ olyan régiója lehet, amely nagyot fut az új évtizedben. Az új év a rákövetkező kilencre is döntő hatással lehet.
Komócsin Sándor, 2020. január 4. szombat, 12:32
Fotó: Getty Images

Az új évtized számos geopolitikai konfliktussal indul, hogy melyek ezek, ahhoz elég csupán szavakat sorolni: Afganisztán, Észak-Korea, Hongkong, Irak, Irán, Líbia, Venezuela. Ehhez társult, hogy a világot újra szuperhatalmi feszültségek tartják lázban, mármint főként az Egyesült Államok és Kína, illetve részben Oroszország ellentétei miatt - kezdi elemzését James Stavridis, a Bloomberg publicistája. A fő kérdés azonban az, hogy van-e olyan fenyegetés, amely a háttérben, a homályban veszélyezteti a világot, illetve hogy javulhat-e valahol látványosan a helyzet?

Internet

A Bloomberg cikkírója szerint a háttérben ólálkodó veszélyek közül első helyen egy kiterjedt, összehangolt, világszintű kibertámadástól kell tartanunk. Egy ilyen akciót indíthat Észak-Korea vagy Irán, amelyeknek nagyon elegük van a velük szemben érvényesülő gazdasági szankciókból és megvan a technikai felkészültségük ahhoz, hogy bosszút álljanak a világon a virtuális térben. Oroszország és Kína szintén bevethet ilyen fegyvert olyan regionális konfliktuszónákban, amelyekben borsot akar törni az USA orra alá, például Venezuelában vagy Hongkongban, illetve a 2020-as amerikai elnökválasztáson.

Elképzelhető, hogy megismétlődik a 2019. májusi baltimore-i eset, amikor az USA Nemzetbiztonsági Hivatalának programjára építve fabrikáltak internetes kártevőt, végül egyéni hackerek és bűnözők a Bitcoinhoz és más kriptovalutákhoz kapcsolódva hajtanak végre ártalmas akciókat. A veszélyt fokozza, hogy az "internet of things" jegyében naponta milliószámra csatlakoznak új eszközök a világhálóhoz, amelyek újabb és újabb hátsó kapukat nyitnak.

Forróság és Pakisztán

A világra leselkedő másik lopakodó veszély a globális felmelegedés, amit még mindig sokan nem tekintenek komoly gondnak, annak ellenére, hogy az egymást követő rendkívüli időjárási jelenségek, az egyre gyakoribb forróságok vagy forgószelek bizonyítják, hogy valami változik. Az egyik legfontosabb következménye ennek, hogy a Föld szegényebb részein - Közép-Amerikában, a Közel-Keleten - hozzájárul az életfeltételek romlásához, s ezzel ösztönzi a kivándorlást.

A Bloomberg szakírója kiemeli a kockázatos országok közül Pakisztánt, amelynek gazdasága szabadesésben van, miközben romlik a viszonya ellenséges nagy szomszédjával, Indiával. Két atomfegyverrel rendelkező hatalom szembenállásáról beszélünk, ezért rossz hír, hogy gyengülnek a diplomáciai kapcsolataik, miközben mindkét oldalon vészesen erősödnek a nacionalista érzelmek.

Nők és Európa

Jó hír viszonyt a világnak, hogy erősödik a nők szerepe a dolgok irányításában, még akkor is, ha ez nem mindenütt ugyanolyan erővel jelentkezik és várhatók visszaesések a folyamatban. A Bloomberg cikkírója szerint néhány száz év múlva úgy fognak visszatekinteni korunkra, hogy Kína, India és a technológia felemelkedésének, illetve a nők áttörésének időszaka volt.

A másik biztató fejlemény az új évtized elején az Európai Unió új pályára állása. Bár sokan lekezelik az EU-t mint lassan mozgó, nehezen irányítható államszövetséget, a Bloomberg publicistája úgy véli, jól indul az évtized Európában. Azzal, hogy a brexit megtörténik, jelentős veszteséget szenved el ugyan az EU-, ám egyben megszabadul egy vérző sebtől, amelynek kezelése elnyelte energiáit.

A NATO-tanácskozásokról ismeri Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, volt német hadügyminisztert, aki szerinte okos, a problémák megoldására koncentráló vezető és jó csapatot hozott össze magának. Ezért jó választás volt a bizottság élére. A görög válság az elmúlt évtized első felének homályába vész, az ország élén energikus, az üzleti életben edződött miniszterelnök áll. Emmanuel Macron francia államfő az USA vezetésének hallgatólagos beleegyezésével önálló európai védelmi erő építésén dolgozik, Angela Merkel német kancellár 15 éves regnálásának végével új gondolkodású vezető állhat Európa legnagyobb gazdaságának élére.

Összességében 2020 az az év lehet, amikor Európa kilábalhat az ezt megelőző évek nehézségeiből, és új lendületet véve állhat új fejlődési pályára. Figyelembe véve, hogy ebben az évben különleges jelentőségű - a garabonciás Donald Trump maradását vagy távozását eredményező - elnökválasztás lesz az USA-ban, könnyen lehet, hogy az évtized első éve rendkívüli hatással lesz a következő kilencre is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ballada, 2020.01.05 10:53

@Darquan: Szeretem a mindentudókat, ők koppannak a leghangosabban. Arra noagyon is emlékszem, hogy 20 éve az volt a duma, hogy mi adjuk az észt, Ázsia meg az olcsó munkaerőt, most pedig Ázsiai cég hozza az 5G-t.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LCoder, 2020.01.05 08:08

Ja, tényleg remek esélyeink vannak. Az EU már régen az esélytelenek nyugalmával nézi a háborút az USA és Kína között a technológiai elsőségért. És ez a remek, gyerekközpontú európai iskolarendszerekkel csak fokozódni fog, az európai munkavállalónak kb. annyi esélye lesz egy kínaival szemben a munkaerőpiacon, mint egy afrikainak.

Ráadásul attól, hogy az angolok távoztak, az EU kulturálisan, nyelvileg, gazdaságilag még ugyanúgy megosztott marad. Ehhez jön még Afrika közelsége, ahol most él úgy 1.4 milliárd kicsi néger, többségük írástudatlan és a kultúrája valamint vallása finoman szólva nem annyira EU kompatibilis. Már most nem igazán férnek el odahaza, és a demográfusok szerint 2050-ig a létszámuk duplázódni fog. Na most, ha a szaporulatnak csak a fele jut el Európába, akkor kb. minden második európai néger lesz, plusz már nem 700 millió európaival kell számolni, hanem 1.4 milliárddal. A kaja viszont nem lesz több, sőt a globális felmelegedés miatt egyre kevesebb. Kb. mintha nálunk most nem 8 millió magyarra jutna 1 millió cigány, hanem 8 millió magyar mellett lenne még 8 millió nemzetiségi - ráadásul azért a cigók már sok évtizede velünk élnek, azonos a vallásuk, tudják a nyelvet, és az értékrendjük sem tér el messze sem annyira az átlagpolgártól mint egy afrikaié. Ja, és közben Európa öregszik, fogy.

De majd jól megment minket a nők előretörése. Persze... Európában már sok évtizede éve nincs különösebb akadálya annak, hogy bármi legyél ha nő vagy, akár mérnök, akár vezető, akár politikus. Lásd Margaret Thatcher, vagy Angela Merkel. Ez az előretörés már rég nem erről szól, hanem a "pozitív" diszkriminációról. Csakhogy, olyan hogy pozitív diszkrimináció nincs, és ha valaki nem azért kerül egy pozícióba mert alkalmas rá, hanem azért mert nő, az bizony nagyon nem a hatékonyság növelésének irányába hat.

Egy szóval, innen szép nyerni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.01.04 23:54

@Ballada: talán az eu-ról, talán a kgst-ről, de legivalószínűbb, hogy egyikről sem tudsz semmit sem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hali-ho, 2020.01.04 22:06

Ez a cikk.... hát..... nem is tudom....
Talán egy alföldi Táltos vagy Látó is jobbat ír....
Európa évtizede? Ha a lejtmenetet nézzük, esetleg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.01.04 21:06

Az EU-s vízfej politikai alapon irányít mint anno a KGST-ben, az eredmény is hasonló lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html