Valaki szeptemberben megjósolta Trump győzelmét

Volt valaki, egy amerikai történész professzor, aki másfél hónappal ezelőtt megjósolta Donald Trump választási győzelmét. Módszere egyedi és igen egyszerű, főként az elnökválasztás eredményének előrejelzésével felsült közvélemény-kutatók bonyolult módszertanával összevetve.
Napi.hu, 2016. november 13. vasárnap, 15:34
Fotó: MTI/EPA

Allan Lichtman professzor, az amerikai történelem szakértője 1984 óta pontosan megjósolta minden elnökválasztás eredményét, beleértve a 2016-os voksolást is. A Washington Postnak szeptember 23-án adott interjújában, amikor a Clinton fölényesen vezette a közvélemény-kutatásokat, azt mondta, hogy Trump fog győzni.

Kérdés-válasz

Módszere egyedi: nem demográfiai mutatókon, korábbi választási statisztikákon vagy a jelöltek ígéreteinek mérlegelésén alapul, hanem 13 igaz-hamis kérdés megválaszolásán.

Ha az elnököt adó, azaz a hatalom lévő párt ebből hatban nem teljesít jól, akkor jelöltje elveszti az elnökválasztást. Lichtman azért jósolta Trump győzelmét másfél hónapja, mert a demokraták már akkor biztosan elbuktak öt kérdést.

Obama

Az első ilyen kérdés: Hogyan szerepelt a párt a két elnökválasztás közti (2014-es) képviselőházi és szenátusi választáson? A demokraták vereséget szenvedtek. A második: Újraindul-e a hatalmon lévő elnök? Obama második ciklusát kitöltve nem mérethette meg magát újra.

Pedig lehet, hogy győzött volna, hiszen népszerűségi indexe 55 százalékra nőtt az utóbbi hónapokban. Ez messze elmarad az első (2008-as) beiktatását követő várakozások miatt az egekbe emelkedő mutatójától, de sokkal jobb a néhány hónappal korábban mért százalékoknál.

Egy talk show-ban megkérdezték tőle, indulna-e harmadszor, ha törvény lehetővé tenné ezt? Kitért a válasz elől. Azt mondta, hogy felesége, Michelle Obama elválna tőle, ha még négy évig elnök akarna maradni.

Karizma

A harmadik kérdés, ami a demokrata elnökjelölt ellen szólt, így hangzik: Indult-e jelentős reform - mint például a 2008 és 2012 között bevezetett Obama-féle egészségügyi átalakítás - a szavazást megelőző négy évben? A válasz: nem indult.

A negyedik rosszul elsült kérdés: Elért-e a hatalmon lévő párt valamilyen kiemelkedő külpolitikai sikert ugyanebben az időszakban? Nem ért el.

Az ötödik: Karizmatikus vezető-e a hatalom lévő párt elnökjelöltje? Clinton nem volt az (Obama az volt).

Botrány

A professzor szerint hat kérdés-válasznak kell rosszul alakulnia ahhoz, hogy bukjon a hatalmon lévő politikai erő. Így Clinton vereségéhez az előző öthöz kellett jönnie még legalább egynek.

Ilyen kérdés lehetett Lichtman listájáról az, miszerint: Sújtja-e valamilyen jelentős botrány a hatalmon lévő adminisztrációt? Ha az Obama-kormánynak nem is kellett ilyennel számolnia, Clinton azért kifogott egyet-kettőt.

Ügyek

Az egyik évek óta húzódó e-mail-ügye, nevezetesen, hogy külügyminiszterként saját e-mail-címét használta, ami megkönnyíthette, hogy a családi szerverről államtitkok szivárogjanak ki illetéktelen kezekbe.

Az FBI júliusban tisztázta ez alól a vád alól, majd tíz nappal a szavazás előtt a szervezet vezetője bejelentette, hogy új információk kerültek a birtokukba, ezért újraindítják az eljárást. Végül a szavazás előtt két nappal újra lezártak az ügyet. Az FBI vizsgálata ugyanakkor akár büntetőfeljelentéssel is végződhetett volna.

Clinton másik kínos ügye férjével és lányával közös alapítványuk menedzselése. Kiderült, hogy az alapítvány vitatható - például arab - forrásokból is kapott pénzt, illetve hogy egyes támogatói bejáratosak voltak a külügyminisztériumban Clinton minisztersége idején.

Nem bizonyított, hogy felhasználhatták a saját érdekükben a Clintonékkal ápolt kapcsolatukat, de a karaktergyilkolásra szakosodott sajtó sikeresen ragasztotta rá Hillary Clintonra a korrupt címkét.

Ellenfél

Végül a hetedik kérdés, amely a demokraták ellen szólhatott úgy hangzik: Karizmatikus vagy nemzeti hős-e a hatalmon lévő politikai erő jelöltjének kihívója?

Trump talán nem rendelkezik politikai vezetői karizmával, de ismert ember, celeb, valóságshow-ban is szerepet vállalt tévésztár, ami a sztárkultuszáról ismert USA-ban nagy előny. Főként ha az ellenfél egy 70 éves korához közelítő nagymama, aki ugyan igencsak jártas a szakpolitikai ügyekben, ám ezek unalmasak a sztárok világához képest.

Mellette

Clinton mellett szólt, hogy nemmel felelhetett arra a kérdésre, miszerint: Komoly versenyre kényszerült-e pártja jelöltségének megszerzéséért? Bár könnyűnek sem volt mondható a magát európai szociáldemokratának tartó Bernie Sanders elleni csatája a demokraták elnökjelöltségéért, végül biztosan hozta a jelölést.

Szintén segítette őt - igaz, ellenfelét is -, hogy nemmel válaszolhattak arra a kérdésre: Beszállt-e a versenybe erős független jelölt?

Hiába

Kifejezetten hátszelet jelentett Clintonnak a gazdasággal kapcsolatos két kérdésre adott két nem válasz. Volt-e recesszióban a gazdaság a választási kampány alatt, illetve jobban nőtt-e a gazdaság az utolsó elnöki ciklusban, mint az azt megelőző kettőben?

Lényegében ugyanez a helyzet azzal a kérdéssel, miszerint: Volt-e folyamatos szociális felfordulás a szavazást megelőző választási ciklusban, illetve azzal, hogy elszenvedett-e a hatalmon lévő adminisztráció nagy külpolitikai vagy katonai vereséget regnálásának négy éve alatt? Nem és nem, de ez nem segített Clintonon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.11.14 09:32

@atombandi:
Nem hinném hogy a republikánusok belemennének abba, hogy egy mm-t is hátráljanak, mindig is ők voltak a világ porondján a keményebbek.
Abban is biztos vagyok, hogy a pártja ellenőrzés alatt tartja Trumpot. Csinál valami ökörséget a világpolitikában és helyére léptetik az alelnököt.
Ami az erkölcsieket illeti, innen nézve egy kőgazdag ember aki még ráadásul Brunei szultánját meghazudtoló giccses aranyozott flancban él és és közben nem fizet adót 18 évig, nem tudom tolerálni. Nem is értem a szegényebb amcsikat, nekik ez nem szúrta a szemét?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.11.13 22:34

@foldnyuzo:
hat en egy csomo dolgot nem igy tippelek igy elsore. republikanus szenatus meg alsohaz van, ez ismert. namarmost 4 ev mulva megint lesz egy valasztas, tehat esznel kell lenniuk. eloszor is kurvara nem mondhatnak nemet egy csomo olyan kerdesre, amit ok is forsziroztak. az oke, hogy fegyverugyben trumppal mennek. de gyanitom az olajlobbyt is meg fogjak tamogatni. ellenben a vilag csendore szerep az elnoki jogkor, ha nem akar trump kulfoldon okorkodni, kvazi elengedi az oroszok lancat.

az sem biztos, hogy ez mindig igy marad. ha sikerul meggyozni, marpedig ezen fog dolgozni az gop, hogy az oroszok az usa ellen akarnak tenni, o lesz az elso, akinek a keze megremeg a piros gomb felett. hihetetlenul kiszamithatatlan a pali, siman hajlik az osszeeskuveselmeletekre, gyanitom ezekkel fogjak majd iranyitani. pl az abortusz is erdekes kerdes lesz, a gop nyomatja, trump mondott ilyeneket, ellenben a noi szavazok most sokat hoztak a konyhara, lehet jegelni fogjak.

a lenyeg, hogy mostmar nem lesz azzonali valaszra kesztetve, ha jol adagoljak neki a mondanivalot es celt, amit el kell ernie vele, ugyanolyan babot tudnak csinalni belole, mint a tobbibol. talan meg konnyebb dolguk is lesz vele. ja es nem adocsalo az, akinek a torveny szerint nem kell adoznia. erkolcsileg elitelheted, jogilag meg felmenti barmilyen birosag. onnantol viszont az erkolcsi ertekitelet mar korant sem egyertelmu, sokak szemeben ez nem volt adocsalas, szerintem sem. ha szarok a torvenyek, akkor valtoztatni kell rajtuk. mondjuk ez a torveny spec nagyon tamogatja, a beruhazast, es a bukast mersekli, amiben amerika baszott eros. nem biztos, hogy ez a mellekhatas a trump eseteben elkaszalasra javalt lenne, de erre van egy csomo okos ember, aki ezt tudja merlegelni es donteni is benne. tudod kulfoldon a hatastanulmanyok nem penzlenyulasra keszulnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.11.13 22:21

@yamimarik:
ha megeri, mccain ellen is ez volt egy utos erv, az oreg azota is jol van, de az ido nem nekik dolgozik az biztos...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.11.13 20:08

Trump bunkó volt és az is marad, adócsaló szarházi. Hogy egy ilyen mocsok elnök tud lenni elsősorban az információs kavalkádnak köszönhető. Valaki feldob valamit azt elhiszik akkor is ha marhaság.
Le fog a dolog tisztulni idővel, de ez átmenet.
Tegyük naggyá Amerikát! Teljesen értelmezhetetlen szlogen. Mégis hogyan gondolták ezt az elmaradott vidékek munkába soha nem járó háziasszonyai, vagy éppen Arizona nyugdíjas városainak lakói? Hogyan lehetne a világban Amerikát még nagyobbá tenni? Természetesen sehogy. Bunkó azt sem tudja Belgium város vagy ország.
Amerika jól él, a munkanélküliség minimális itt is mit akarnak.
A mi jobboldali örvendezőink nem tudom mit várnak, de a valóságban semmit. Kizárt, hogy Amerika visszavonuljon és teret engedjen például az oroszoknak, ez elképzelhetetlen. Az Amerikai háborús héják mindig a republikánusok közül kerültek ki. Gondoljunk csak Reagan csillagháborús programjára.
Szóval az USA érdekei ellen Orbán nem tehet semmit, ezek, különösen a Bunkó, nem udvarias demokraták akik finoman fogalmaztak és óvatosan cselekedtek. Ezek hátsón rúgják a felcsútit ha úgy alakul mindenféle filozófia nélkül, érdekből!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yamimarik, 2016.11.13 19:29

Én magam már 2015 decemberében megéreztem nagy biztonsággal Donald Trump az USA megválasztott Elnök úr győzelmét. . Ennek ékes és hiteles bizonyítékaként . Itt megadom az általam 2015 december, 31. - én alapított és azóta is kezelt Facebookos oldalam elérhetőségét .Amúgy ne ábrándozzanak . Donald Trump úr 8 évig lesz elnök . Maradva tisztelettel ! Az oldal itt elérhető >
> https://www.facebook.com/forpresident.donaldtrump/?fref=ts
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html