Valami baj lesz, csak találgatják, mi

Az görög kormány levélben jelezte Görögország hitelezőinek, hogy nem tudja teljesíteni néhány ígéretét, amelyek az feltételei az nemrégiben elfogadott új hitelrészlet átutalásának. Az országot az államcsőd fenyegeti, ha nem jut pénzhez, de íziben.
Napi.hu, 2016. június 1. szerda, 14:21
Fotó: Reuters

Görögország nem tudja teljesíteni azoknak a feltételeknek egy részét, amelyeket a múlt héten aláírt részmegállapodás keretében vállalt hitelezőivel szemben - tudta meg a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokból. Az egyezség a feltétele annak, hogy Görögország megkapja a tavaly nyáron elfogadott, 86 milliárd eurós harmadik mentőscsomag második részletét, 10,3 milliárd eurót.

Levelét elküldte

Az athéni kormánynak égetően szüksége van a pénzre, mert néhány héten belül át kell utalnia az IMF-nek egy korábbi kölcsön törlesztőrészletét, majd júliusban az Európai Központi Banknak kell fizetnie. A megállapodás érinti a nyugdíjrendszer reformját, a privatizációt, illetve a rossz hitelek leépítését.

Euklid Cakalotosz pénzügyminiszter (képünkön) azonban a múlt héten levelet írt Pierre Moscovicinek, az Európai Bizottság pénzügyi biztosának és Polul Thomsennek, az IMF európai képviselőjének, amelyben jelezte, hogy gondjaik vannak a feltételek egy részének teljesítésével - jelentette a helyi Ta Nea napilap. Hogy konkrétan mivel, az talány.

Nincs itt semmi látnivaló!

A Reuters egyik informátora szerint a bajok egy része a rossz hitelekkel, másik része a nyugdíjreformmal függ össze. A Ta Nea információi szerint az ország elektromos hálózatát üzemeltető ADMIE vállalat privatizációja is elakadt és a kormány vonakodik a biztonsági szolgálatok dolgozói bérének befagyasztásától.

Kormányzati források szerint nincs szó lényegi változásokról. Csak technikai módosítások vannak terítéken, amelyeket megoldása jó úton halad. Brüsszelben csak annyit erősítettek meg a Reutersnek, hogy még dolgoznak a megállapodás részleteinek befejezésén.

Pont most nem

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök a napokban arról beszélt, hogy például a bérbefagyasztás elfogadhatatlan a mai helyzetben. A katonák, a rendőrök és a parti őrség tagjai éjt nappallá téve dolgoznak a menekültek fogadásán, ezért megilleti őket a magasabb fizetés.

Az új hitelrészletért cserébe vállalt adóemelések, nyugdíjváltoztatások és privatizációs lépések elfogadtatása teszteli a kormánytöbbség tűrőképességét. A kabinet 153 képviselő támogatására számíthat a 300 fős parlamentben. Ciprasz pártja, a baloldali Sziriza egyik képviselője kilépett a frakcióból tiltakozásul az intézkedések miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK