Görögország nem tudja teljesíteni azoknak a feltételeknek egy részét, amelyeket a múlt héten aláírt részmegállapodás keretében vállalt hitelezőivel szemben - tudta meg a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokból. Az egyezség a feltétele annak, hogy Görögország megkapja a tavaly nyáron elfogadott, 86 milliárd eurós harmadik mentőscsomag második részletét, 10,3 milliárd eurót.

Levelét elküldte

Az athéni kormánynak égetően szüksége van a pénzre, mert néhány héten belül át kell utalnia az IMF-nek egy korábbi kölcsön törlesztőrészletét, majd júliusban az Európai Központi Banknak kell fizetnie. A megállapodás érinti a nyugdíjrendszer reformját, a privatizációt, illetve a rossz hitelek leépítését.

Euklid Cakalotosz pénzügyminiszter (képünkön) azonban a múlt héten levelet írt Pierre Moscovicinek, az Európai Bizottság pénzügyi biztosának és Polul Thomsennek, az IMF európai képviselőjének, amelyben jelezte, hogy gondjaik vannak a feltételek egy részének teljesítésével - jelentette a helyi Ta Nea napilap. Hogy konkrétan mivel, az talány.

Nincs itt semmi látnivaló!

A Reuters egyik informátora szerint a bajok egy része a rossz hitelekkel, másik része a nyugdíjreformmal függ össze. A Ta Nea információi szerint az ország elektromos hálózatát üzemeltető ADMIE vállalat privatizációja is elakadt és a kormány vonakodik a biztonsági szolgálatok dolgozói bérének befagyasztásától.

Kormányzati források szerint nincs szó lényegi változásokról. Csak technikai módosítások vannak terítéken, amelyeket megoldása jó úton halad. Brüsszelben csak annyit erősítettek meg a Reutersnek, hogy még dolgoznak a megállapodás részleteinek befejezésén.

Pont most nem

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök a napokban arról beszélt, hogy például a bérbefagyasztás elfogadhatatlan a mai helyzetben. A katonák, a rendőrök és a parti őrség tagjai éjt nappallá téve dolgoznak a menekültek fogadásán, ezért megilleti őket a magasabb fizetés.

Az új hitelrészletért cserébe vállalt adóemelések, nyugdíjváltoztatások és privatizációs lépések elfogadtatása teszteli a kormánytöbbség tűrőképességét. A kabinet 153 képviselő támogatására számíthat a 300 fős parlamentben. Ciprasz pártja, a baloldali Sziriza egyik képviselője kilépett a frakcióból tiltakozásul az intézkedések miatt.