Valami nem stimmel a brüsszeli szabályozással - ifo

Az uniós tagországok 165 esetben sértették meg a három százalékos deficitküszöb-előírást 1999 és 2015 között - mutatott rá közleményben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet azzal kapcsolatban, hogy az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozásukon túlzottdeficit-eljárás keretében szankciók alkalmazását kezdeményezték kedden Portugália és Spanyolország ellen.
MTI, 2016. július 12. kedd, 16:58
Fotó: Reuters

A 165 esetből 51 alkalommal gazdasági recesszió miatt megengedhető okokból került sor a szabály megsértésére. Meg nem engedett deficittúllépés pedig 114 esetben történt.

A legtöbb meg nem engedett deficitküszöb-átlépést Franciaország követte el, 11 alkalommal, megelőzve még a szabályt indokolatlan módon tíz alkalommal megszegő Görögországot is. Szintén tíz indokolatlan esettel áll a szabálysértők élcsapatában Portugália és Lengyelország. Nagy-Britannia kilenc, Olaszország nyolc, Magyarország hét, Németország és Írország pedig öt-öt alkalommal sértette meg az Európai Unió 3,0 százalékos deficitküszöb-szabályát. Spanyolország pedig mindössze négy alkalommal. A szabályt csak öt tagállam nem sértette meg egyetlen alkalommal sem: Luxembourg, Észtország, Finnország, Dánia és Svédország.

A szabálysértések száma elképesztően magas. A szabályozás nyilvánvalóan nem működik, tehát valamilyen új mechanizmusra lenne szükség.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) az Európai Bizottság adatai alapján állította össze kimutatását.

HOZZÁSZÓLÁSOK