Saját háza előtt ravatalozták fel nyitott koporsóban Vlagyimir Ríbak ukrán önkormányzati képviselő holttestét, miután a hét végén ismeretlenek - minden bizonnyal oroszbarát szeparatisták - megkínozták és megölték. Az Európa-párti Haza párt képviselője korábban összeütközésbe került a közintézményeket megszálló csoportokkal, miután eltávolította az egyik épületre kitűzött orosz zászlót.

A BBC helyi tudósítójának jelentése szerint Ribak rokonai a koporsó körül hallgatták az ortodox keresztény temetési szertartást. A politikus szülővárosában, Horlivkában érezhetően sokkot okozott Ribak halála, az emberek a külföldi újságíró benyomása szerint mély depresszióba süllyedtek. A helyi önkormányzat egyik tisztviselője - az elhunyt kollégája - azt mondta neki, úgy érzi: valami rettenetes dolog fog történni Ukrajnában a következő három hétben.

A kijevi kormány Ribak halálára hivatkozva indította újra offenzíváját a Kelet- és Dél-Ukrajnában megszállt középületek visszavételére. Arszen Avakov belügyminisztérium bejelentése szerint Maripolban, ahol a hét végén egy összecsapásban meghalt három oroszbarát fegyveres, sikerült "felszabadítaniuk" a városházát. A helyiek alátámasztják a hírt. Elmondásuk szerint 30 baseballütőkkel felszerelkezett, húszas éveiben járó fiatalember ostromolta meg az épületet. Akciójuknak a rendőrség vetett véget - a felek a tárgyalóasztalnál folytatták elmérgesedett vitájukat.

A BBC fotót közölt azokról az amerikai ejtőernyősökről, akik Lengyelországba érkeztek gyakorlatozni. Az USA és Oroszország eközben folytatta az üzengetést egymásnak: az előbbi elfogadhatatlannak tartja, hogy Moszkva a 2008-as grúziai háborúhoz hasonló beavatkozással fenyegetőzik Ukrajna esetén. Korábban Szergej Lavrov külügyminiszter tett egy megjegyzést, amely szerint az oszétiaihoz hasonló akciót indíthatnak, ha az orosz érdekek ezt indokolttá teszik.