Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akár rendkívüli uniós csúcsra is sor kerülhet, de előbb el kell végezni a döntéseket előkészítő munkátLars Lokke Rasmussennel közösen tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel elmondta, hogy Németország és Franciaország belügyminisztere, valamint az Európai Bizottság a menekültügyi rendszer átalakítását célzó javaslatokon dolgozik - fűzte hozzá.

Szerencsére nagyon nagy német-francia egyetértés van az ügyben, ami számomra biztató arra nézve, hogy megoldásra jutunk majd - mondta Angela Merkel. A kancellár kiemelte, hogy a Földközi-tenger térségében már "jelentősen javult a helyzet", és a Frontex uniós határvédelmi ügynökség Poseidon és Triton nevű küldetése a tagállamok széles körű támogatása révén "sokkal hatékonyabban dolgozik", mint korábban.

Lars Lokke Rasmussen hangsúlyozta, hogy Dánia szerint közös és tartós európai megoldásra van szükség. "Nem méltányos, hogy Németországnak és még néhány tagállamnak kell befogadnia menekültek többségét" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy Dánia "méltányos részt vállal" a menekültválság terheiből és elkötelezetten részt vesz a megoldást kereső vitákban.

A Fidesz is felszólít

Kormánypárti politikusok országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezik, hogy a magyar parlament szólítsa fel az Európai Unió vezetőit a kontinens és polgárai védelmére. Az erről szóló előterjesztést többek között Rogán Antal, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője terjesztette pénteken az Országgyűlés elé.

A kormánypárti politikusok indítványukkal a kabinetet is felszólítanák arra, hogy pénzügyi forrásokkal és jogszabályi feltételekkel tegye lehetővé, hogy Magyarország minden szükséges eszközzel meg tudja védeni a határait. "Az illegális bevándorlás hullámai egész Európát robbanással fenyegetik" - olvasható a javaslatban, amely szerint a kialakult helyzetért az Európai Uniót terheli a felelősség. "Folytatni akarjuk a gazdaság fejlesztését anélkül a teher nélkül, amit a Magyarországra érkező illegális bevándorlók elviselhetetlen áradata jelent" - olvasható az előterjesztésben.