Valamiről hallgatott Orbán - Fico nem tett lakatot a szájára

Miközben a V4 elnöke jelenleg Magyarország, az országcsoport vezetői közül Robert Fico szlovák miniszterelnök tette szóvá Budapesten, hogy egyes élelmiszergyártók ugyanazon márkanév alatt más terméket szállítanak Kelet-Közép-Európába, mint a kontinens nyugati felébe.
Komócsin Sándor, 2017. július 20. csütörtök, 17:23
Fotó: Reuters

A kelet-közép-európai uniós tagországok egy részét összefogó visegrádi négyek fokozzák a panaszkodást amiatt a "botrány" miatt, miszerint egyes vállalatok ugyanazon márkanév alatt gyengébb minőségű termékeket szállítanak a régiós országokba, mint saját piacukra - írta Financial Times (FT) idézőjelbe téve a botrány szót. A V4 azt várja Brüsszeltől, hogy a törvény szigorával vessen véget ennek a gyakorlatnak.

Fico one man show-ja

A négy visegrádi ország vezetője egyetért abban, hogy ez az állítólagos megkülönböztetés diszkriminatív és utat nyit a bizalomvesztés előtt. Robert Fico, a V4 csúcstalálkozóján részt vevő szlovák miniszterelnök budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy tesztek bizonyítják a svindlit. (A visegrádi négyek jelenlegi elnöke Magyarország, így a csoport szóvivője elvileg Orbán Viktor magyar kormányfő.)

Szerinte az élelmiszerek kétféle minősége nemzetközi botrány. A régióban élő emberek sértésként élik meg ezt a helyzetet - tette hozzá újságíróknak nyilatkozva. Ezt követően megjegyezte, hogy személyesen fog egyeztetni ebben az ügyben az Európai Bizottsággal. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nevében új szabályozást fog követelni.

Nincs itt semmi látnivaló

Az ügy napirendre került az EU-tagállamok vezetőinek márciusi csúcsértekezletén. Az uniós rendelkezések előírják, hogy az élelmiszereken pontosan fel kell tüntetni azok összetevőit, ám azt nem követelik meg, hogy a cégek adott márkanév alatt ugyanolyan receptúra alapján készült élelmiszereket áruljanak az unió összes piacán.

Az érintett vállalatok - amelyek termékei (tejpor, kenyér, csokoládé) esetén cseh és magyar vizsgálatok alapján az a vád fogalmazódott meg, hogy összetevőik között lényeges eltérések vannak - éppen ezzel védekeznek. Szerintük az állítások eltúlzottak, továbbá a helyi ízléshez igazodó receptek alkalmazása elfogadott gyakorlat az élelmiszergyártásban.

Ilyet nem szabad csinálni!

Brüsszel jelezte, hogy komolyan veszi a kétféle minőségű termékek ügyét, de nem ígért új szabályozást. Ehelyett a meglévő előírások betartására, az egységes tesztelési standardokra és az üggyel kapcsolatos bizonyítékok beszerzésére fektetik a hangsúlyt. Az egységes piacon nincs helye kettős mércének, másodosztályú fogyasztóknak és a vásárlók félrevezetésének - fogalmazott Christian Wigand bizottsági szóvivő.

A szlovák vezető Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elé terjeszti a v4-ek közös elvárásait. Az FT megemlíti még, hogy Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök és lengyel kollégája Beata Szydlo is csatlakozott Ficóhoz a kettős mérce elítélésében. Eközben a csúcson Orbán Viktor Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel az EU-izraeli kapcsolatokkal, a migrációval és a terrorizmus ügyével foglalkozott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.07.20 22:12

Ez a Kelet tele van kisebbségi komplexusokkal, meg eleve kettős mércén szocializálódott.
A szocializmusban már dolgoztam, így állt fel a minőség 1.tőkés export 2.szocialista országok, 3. hazai piac és az utolsó a szovjet piac.
Nos aki ezt látta az feltételezi másokról is. Eszében nem jut, hogy senkinek nem megy el az esze, hogy a nevét viselő termék jó hírét a keleti blokkban siiányabb minőséggel lerontsa.
Pan Fico, bizonyára hazai hamisítók termékeit emlegette.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.20 21:40

Szeméttel etetnek bennünket a multik, miután saját, korábban világszínvonalú, élelmiszeriparunkat felszámolták. Sajnálom a mai fiatalokat, igazi tejet, kenyeret, kolbászt stb. sose kóstoltak, csak az adalékokkal teletömött műanyag szemetet amit ma ilyen néven adnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html